Квантов чип на IBM обещава превъзходство до две години

Напредъкът в квантовите изчисления може да стане осезаем в близките две години
(снимка: CC0 Public Domain)

IBM обяви, че е проектирала нов квантов изчислителен чип, за който смята, че ще осигури превъзходство на квантовите системи над класическите компютри при някои задачи и то в рамките на следващите две години.

Чипът „Eagle” има 127 кюбита, които могат да представят информация в квантова форма, съобщи Ройтерс. Класическите компютри работят с помощта на битове – те приемат стойност 0 или 1 в даден момент, но кюбитите могат да бъдат както 1, така и 0 едновременно.

Постижението може скоро да направи квантовите компютри много по-бързи от класическите им „колеги”. Но кюбитите са изключително трудни за изграждане и изискват огромни криогенни хладилници, за да работят правилно.

Сравнението е трудно: докато най-новият чип M1 Max на Apple има 57 милиарда транзистора, IBM казва, че нейният чип „Eagle” е първият, който има повече от 100 кюбита.

IBM твърди, че новите техники, които инженерите на компанията са научили при изграждането на чипа, в крайна сметка ще произведат повече кюбити, когато се комбинират с други постижения в хладилните и контролните системи на квантовите компютри.

Компанията заяви още, че планира още един квантов чип „Osprey” през 2022 г. с цели 433 кюбита и след това чип „Condor” с 1121 кюбита. Тогава IBM ще ie m,r/.rgr до това, което се нарича „квантово превъзходство” – точката, когато квантовите компютри могат да победят класическите компютри.

Но квантовите компютри няма да изпреварят традиционните отведнъж, подчертава Дарио Гил, старши вицепрезидент в IBM и ръководител на изследователския отдел. Вместо това IBM предвижда, че в обозримо бъдеще някои части от изчислителните приложения ще работят върху традиционни чипове, а други – върху квантови чипове, в зависимост от това коя технология работи най-добре за конкретната задача.

Коментари по темата: „Квантов чип на IBM обещава превъзходство до две години”

добавете коментар...

  1. Blah

    ie m,r/.rgr !?!?!

Коментар