Идва ерата на квантовите компютри. Какви са сценариите?

Квантовите компютри бавно, но сигурно се превръщат от научна фантастика в реалност. Но какво ще се случи с компютрите, които ползваме в момента? Ето възможните сценарии за близкото бъдеще.

Първо, квантовите компютри няма да изместят традиционния или „класически“ компютър. Второ, квантовите компютри са технология, която все още е в процес на зараждане и няма да стъпи на сцената поне още няколко години. И трето: времето да започнем да подобряваме защитата на нашите данни от квантовите компютри е сега!

Защо днес говорим за квантови компютри?

Проучвания сочат, че в световен мащаб едва 1% от организациите предвиждат в бюджетите си разходи за проекти, свързани с квантовите технологии. Според Матю Брийс, вицепрезидент на изследователски отдел в Gartner, към 2023 г. се очаква нарастване на този дял до около 20%.

„Достигаме границите на това, което класическият дигитален компютър може да направи“, казва Ашиш Надкарни, вицепрезидент на IDC. Той визира т.нар. Закон на Мур, според който новите модели процесори се появяват приблизително на период от 18-24 месеца и те се характеризират с приблизително двойно по-висока изчислителна мощ.

Този закон е дефиниран в средата на 60-те години, като дългогодишните наблюдения върху развитието на процесорите показват, че на индустрията ѝ отнема все повече време, за да произведе компоненти с двойно по-висока изчислителна мощ, спрямо предходното поколение. Според експерти от Софтуерния университет, последните анализи сочат, че законът би трябвало да спре да действа приблизително около 2020-та година.

В същото време огромни корпорации, като Google, имат постоянно нарастваща нужда от изчислителна мощ, която не може да се постигне с увеличаване на броя изчислителни устройства. Именно това обуславя все по-голямата необходимост от квантов компютър.

Приложения за квантови компютри

Понастоящем квантовите компютри могат да изпълняват ограничени бизнес приложения и специфични квантови алгоритми. Някои изследователи са на мнение, че квантовите компютри винаги ще имат по-специализиран характер спрямо дигиталните, които ще запазят своето по-общо предназначение.

Според други експерти, квантовите компютри ще могат да се интегрират и да работят с дигиталните компютри, вместо да ги заместят. Поради това най-вероятно квантовите компютри ще се използват там, където огромни обеми от данни трябва да бъдат обработени в рамките на секунди.

„Компаниите, които предлагат различни финансови услуги, биха извлекли полза от квантовите компютри, особено в случаи, при които обемите от данни, свързани с търговския оборот, са високи, а те имат нужда да изчислят всички вероятни изходи от дадена ситуация в рамките на секунди“, допълва Надкарни.

Други сфери, които най-вероятно ще имат нужда от квантови компютри, са фармацевтичните и биотехнологични изследвания, генетиката, квантовата химия и разработката на изкуствен интелект.

IBM и квантовите компютри

IBM е сред пионерите в квантовите компютри. Компанията има дългогодишни разработки в тази насока, които дават поле за изследвания и на различни външни компании.

В началото май 2016 г. американският ИТ гигант обяви „IBM Quantum Experience” (което скоро след това бе съкратено на „IBM Q Experience“) – първата в света услуга от тип „квантови изчисления като услуга“ (Quantum Computing as a Service, QCaaS). Чрез нея компанията дава възможност на бизнеса да се свърже с квантовите компютри на IBM чрез облачна услуга.

Целта на IBM Q Experience е да позволи на потребителите да провеждат експерименти, да изследват различни симулации или общо казано – да „вкусят“ от квантовите компютри. Първоначално IBM предоставяше достъп до квантов компютър с мощност от 5 кубита, разположен в изследователския център „T.J. Watson Research Center“ в Ню Йорк, но скоро след това компанията осигури достъп до 16-кубититови системи.

В допълнение, през декември 2017 г. бе сформиран IBM Q Network – глобален консорциум, който включва компании от списъка Fortune 500, изследователски лаборатории и академични организации. Всички те са фокусирани върху изследване на практическите приложения на квантови компютри, предназначени за бизнес и наука. Към настоящия момент над 80 хиляди „IBM Q Experience“ потребители са провели над 4 милиона експеримента, от които са подготвени над 65 научни публикации.

Други големи корпорации, които имат собствени разработки в сферата на квантовите компютри, са Google, Intel, Microsoft, а също така и стартъпи като Rigetti Computing, D-Wave Systems и Zapata Computing.

Автор: Георги Кацаров

Коментари по темата: „Идва ерата на квантовите компютри. Какви са сценариите?”

добавете коментар...

  1. Илия Илиев

    Квантовата изчислителна техника ще направи голям “пробив” в медицината и фармацията,например за всеки пациент ще може да се синтезират индивидуални лекарства на базата на кръвна група,и много други параметри на физиката му.

  2. Случаен

    Хубава статия, само една забележка. Да се слага D-Wave, която е пионера в областта и единствената компания, която текущо продава квантови компютри сред “други” е меко казано абсурдно.

  3. админ

    Бъдещето е на софтуера. Хардуера се развива много по бързо и е почти невъзможно да бъде настигнат от инструментите за програмиране. Бездната е ОГРОМНА. Пример е фиаското около ИИ (изкуственият интелект). Хардуера се развива хаотично и практическото му приложение е на практика нищожно. Единственото му смислено приложение засега е обработката на картинки и клипчета за инстаграм. Самоуправляващи коли имаше преди повече от 10 години. Същите днес използват изчислителната на телефон от среден клас от преди 5+ години. Жалка история:)

  4. ха

    При толкова много буквално измислени имена на технологии как хората да вярват на поредното име “квантови компютри”??? То не беше дигитализация, облаци, квантови точки и какво ли не още за неща, които отдавна са известни и вече все по-малко се подобряват.

    И какво да се готвиш за квантови компютри, ако първо не изоставиш съвременния бъгав софтуер… Ама няма с какво да го замениш нали?

  5. Anonymous

    квантови изчисления като услуга

    Явно няма търсене .

Коментар