САЩ и Европа чертаят водородно бъдеще

Преминаването към водородно гориво може да реши настоящите проблеми в енергетиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Кризата в Украйна наложи спешен преглед на енергийната политика в Европа и Америка. На първо място се говори за намаляване на зависимостта от доставките на въглеводороди от Русия. В същото време ЕС и САЩ не спират да подчертават, че курсът към климатична неутралност ще продължи. Решението и на двата проблема може да бъде преминаването към водородно гориво.

Глобалният енергиен форум на Атлантическия съвет обсъди тази седмица в Дубай предизвикателствата и възможностите пред енергийния сектор. Представителят на ЕС – главния изпълнителен директор на италианската петролна и газова компания Eni Клаудио Дескалци – беше категоричен: „Не сме намерили енергиен източник, който да замени всичко. Лудо е да се мисли, че има нещо, което може да замени всичко”, каза той, цитиран от CNBC.

С това изявление Дескалци подчерта разбирането, че през последните 200 години енергията е погълнала всичко възможно от изкопаеми горива до ядрени и възобновяеми източници, но няма универсално решение и е малко вероятно то да бъде намерено в обозримо бъдеще.

В отговор представителят на САЩ – заместник-помощник-секретарят по енергийна трансформация в Държавния департамент Анна Спицбърг – каза, че разчитането на един маршрут за доставка (от Русия) също е невъзможно, както е невъзможно да се разчита на един универсален източник на енергия. Поради тази причина, САЩ и ЕС инвестират и ще продължат да инвестират сериозно в развитието на водородната енергия.

Спицбърг нарече водорода „технология, променяща играта, която се свързва с много други източници, защото може да бъде гръбнакът на ядрената енергия, може да бъде гръбнакът на газовата енергия, може да бъде гръбнакът на възобновяемите енергийни източници, може да „почисти” много енергия и да участва в улавянето и съхранението на въглерод”.

Днес водородът се получава главно от изкопаеми горива, но в бъдеще ще стане възможно да се получи с помощта на възобновяеми енергийни източници. Широчината на източниците на водород, заедно с редица технологични процеси, които намаляват емисиите на парникови газове в атмосферата, дава надежда, че водородната енергия някой ден ще замени изкопаемите горива. Значителна част от усилията за енергийна сигурност на САЩ и ЕС ще бъдат насочени именно към това.

Докато преминаването към водородна енергия е планирано, използването на изкопаеми горива чупи всички рекорди или по-точно антирекорди. Международната агенция по енергетика съобщи, че през 2021 г. свързаните с енергията емисии на въглероден диоксид са се повишили до най-високото ниво в историята и са достигнали 36,3 милиарда тона, или 6% повече в сравнение с 2020 г.

Увеличението се дължи основно на изгарянето на въглища, чийто дял на емисиите надхвърля 40% от всички емисии. Въглищата са допринесли с 15,3 милиарда тона за годишния въглероден отпечатък, природният газ – със 7,5 милиарда тона, а петролът – със 10,7 милиарда тона. Какво ще се случи през 2022 г. е дори трудно да си представим.

Коментари по темата: „САЩ и Европа чертаят водородно бъдеще”

добавете коментар...

  1. мхм

    водорода няма никакво бъдеще като енергиен източник или съхранение на енергия

  2. А

    Хинденбург?

  3. да

    Не, че нещо ама водорода не трябваше ли много електроенергия за него?

Коментар