Intel се позиционира като кандидат за Arm

Пат Гелсингър потвърди интереса на Intel да участва в покупката на Arm
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corp.)

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър заяви интереса на компанията да се присъедини към консорциум, чиято цел е закупуване на конкурента Arm Holdings.

Преди броени дни Nvidia се отказа от опита си да закупи Arm. Сделката срещна негативна реакция сред регулаторите в САЩ и в ЕС заради потенциален конфликт на интереси.

Сега, когато сделката с Nvidia/Arm е провалена, мнозина се чудят какво ще стане с Arm. Въпреки че притежава Arm от 2016 г., SoftBank даде да се разбере, че иска да се отърве от разработчика на чипове.

Една от възможностите, поставена на масата още преди злополучния опит на Nvidia да закупи Arm, беше консорциум от компании да придобие фирмата. Според Ройтерс, Гелсингър е оставил вратата отворена за подобна възможност.

„Ние не сме големи потребители на Arm, но използваме Arm. Ще станем по-големи потребители на Arm, тъй като това е част от нашия дневен ред за IFS (изграждане на нови фабрики)”, каза Гелсингър. „Така че, ако се появи консорциум, вероятно бихме били много благосклонни да участваме в него по някакъв начин”.

Междувременно, след неуспешната сделка с Nvidia, SoftBank заяви, че смята да направи полупроводниковата компания публична. Това е ход, който Intel би подкрепил, коментира Гелсингър.

Коментар