Ерик Шмид: САЩ губят от Китай в стратегическите технологии

Америка е „далеч назад в почти всички измерения на 5G” спрямо Китай, твърди Ерик Шмид
(снимка: Eric Schmidt / Facebook)

„Колебаенето” на правителството на САЩ е оставило страната далеч зад Китай в надпреварата за възприемане на 5G технологията, смята бившият главен изпълнителен директор на Google – Ерик Шмид.

Бизнесменът призова администрацията на президента Джо Байдън да направи 5G „национален приоритет”, тъй като в противен случай Китай ще поеме водеща роля в тази област, предаде CNBC.

Шмид и професорът от Харвардския университет Греъм Алисън публикуваха съвместна статия в Уол Стрийт Джърнъл, призовавайки правителството да инвестира по-сериозно в 5G технологията. Авторите подчертават, че Америка е „далеч назад в почти всички измерения на 5G, докато други нации, включително Китай, са на преден план”.

Проблемът е, че 5G не само осигурява ултра-бърз интернет, но също така ще се използва широко в промишлените и военните технологии. Това е една от причините Китай да инвестира толкова много в тази индустрия.

„Една стъпка напред към истинските 5G скорости ще доведе до пробиви в индустрията за автономни превозни средства, технологиите за виртуална реалност като метавселената и други области. Има достатъчно сфери на приложение, които биха могли да създадат предимства за разузнавателните агенции на страната и нейните военни способности”, казват авторите на статията.

Според данни от Speedtest, цитирани в статията, средната скорост на даунлоуд в китайските мрежи през третото тримесечие на 2021 г. е била 299 Mbps, докато в Съединените щати е 93,73 Mbps. В същото време, според Шмид, санкционираната от САЩ Huawei все още е най-големият китайски производител на телекомуникационно оборудване, въпреки че „санкциите му вредят”.

Твърди се, че Китай разпределя „най-ефективната” част от радиочестотния спектър за 5G, докато американски оператори като AT&T и Verizon използват същия спектър за 4G и 5G едновременно.

„Жалките постижения на САЩ в надпреварата за 5G са знак за провал на Америка в по-голям мащаб в опитите си да бъде в крак с Китай в стратегическите технологии. Китай също изпреварва Америка в областта на високотехнологичното производство, зелената енергия и много сфери на използване на изкуствен интелект”, посочват авторите.

Според тях, до 2030 г., ако се запазят сегашните „траектории”, Китай вероятно ще изпревари Съединените щати в производството на много видове чипове и дори биотехнологии за борба с болести като рак. Освен това още миналата година Шмид прогнозира, че Китай скоро ще замени САЩ на „трона” на суперсила в изкуствения интелект, което ще доведе до сериозни военни последици.

Коментари по темата: „Ерик Шмид: САЩ губят от Китай в стратегическите технологии”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Anonymous 18/02/2022 21:52 Прегледай малко пак цифрите, че включи доста широк диапазон.
    А 2,4 и 5 ГХз рутъри отдавна са в домовете ни, понякога на по-малко от метър от главите ни.
    Та от тук ще видим ефекта.

  2. Anonymous

    5G има канцерогенен ефект при животните

    При честотни диапазони 450 MHz – 6000 MHz са налице достатъчно доказателства от експериментите с животни за канцерогенен ефект, заяви проф. Фиорела Белподжи, ръководител на изследване за въздействието на 5G технологията върху човешкото здраве.

    По нейните думи, тези честоти вероятно имат ефект върху мъжките и женските репродуктивни способности. Освен това съществува възможност за неблагоприятни ефекти върху потомството, изложено на въпросните честоти по време на ембрионалното развитие.

  3. Мхм

    Простите русофиле го плямпат тва от десетилетия

  4. Фофу

    Сега е ред на “Българин-а” …
    Коляния обаче бодро пее старата пролетарска песен дето от 100 год. цървулите са запели …

  5. Kolqn

    САЩ няма смисъл да се боят за далечна 2030 година. Дотогава тях няма да ги има

Коментар