Huawei задейства план срещу санкциите на САЩ

С помощта на партньори Huawei ще се опита да възстанови бизнеса си със смартфони
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei има план да заобиколи санкциите на САЩ, които сериозно подкопаха бизнеса ѝ със смартфони. Китайският технологичен гигант ще лицензира дизайна на своите устройства и ще го предостави на партньори, за да могат те да пуснат устройствата, разработени от Huawei под собствените си марки.

Сред компаниите, с които Huawei може да установи подобно сътрудничество, са ​​подразделението Xnova на китайската държавна корпорация China Post and Telecommunications Appliances (PTAC), съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Предполага се, че след получаване на лиценз за използване на дизайна на смартфоните си, Huawei ще се опита да придобие компонентите, необходими за пускане на устройства на пазара, които самата компания не може да закупи поради ограниченията за износ, наложени по време на управлението на Доналд Тръмп.

По-специално, заради санкциите Huawei не може да работи с най-големия производител на чипове по поръчка TSMC и с други водещи доставчици, чиито продукти използват американски технологии.

Xnova вече предлага на пазара устройства с марката Nova, собственост на Huawei, а разширяването на партньорството ще позволи пускане на смартфони със собствената марка, но с дизайн на Huawei.

Освен това, за да заобиколи санкциите, Huawei може да прибегне до помощта на китайския производител на телекомуникационно оборудване TD Tech Ltd. Но преговорите все още са в ход и плановете на компаниите може да се променят.

Ако схемата за лицензиране на дизайна се окаже успешна, Huawei очаква да увеличи доставките на своите собствени и партньорски смартфони до повече от 30 милиона бройки през 2022 г.

Наблюдателите на пазара отбелязват, че подобна маневра е малко вероятно да донесе значителни печалби на Huawei, но ще позволи на компанията да запази възможностите си за разработка на смартфони.

По-рано Huawei трябваше да продаде подбранда си Honor на консорциум от китайски компании, за да избегне търговските ограничения на САЩ. Смяната на собствеността позволи на Honor да възстанови отношенията си с ключови доставчици, вкл. Google, AMD, Intel, MediaTek, Micron, Microsoft, Qualcomm, Samsung, SK Hynix и Sony.

Според анализатори от Omdia, през третото тримесечие на 2021 г. Honor заема шесто място в класацията на водещите световни производители на смартфони с пазарен дял от 5%, което е значително по-добър резултат от предходното тримесечие, когато брандът имаше 2%. През същия период Huawei регистрира спад от 3% на 2%, заемайки десето място.

Коментари по темата: „Huawei задейства план срещу санкциите на САЩ”

добавете коментар...

  1. Toni

    Няма да им мине номера на Хуавейците. Санкции до дупка за тях!

  2. Джаго инджинерин

    Плоският номер беше на алчния, жълт перчем Тръмп, не на китайците.

  3. Пропов

    САЩ ще бъдат пряко провокирани от този ход. Става ясно че правоприемниците на Хуавей ще са държавни фирми. Ако САЩ рипнат срещу тях , значи вадят нож директно на държавата. На държавата КИТАЙ! Американците може да са нагли и алчни, ама такова самоубииство не могат да си позволят.

  4. Kuzmanovv

    Много плосък номер . Незнам САЩ как ще се хванат .

Коментар