Индустрията на чиповете е опасно зависима от TSMC

TSMC има пазарна капитализация от $550 милиарда, което я прави 11-ата най-скъпа компания в света
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Базираната в Тайван компания TSMC е най-големият производител на полупроводникови чипове в света. И това може да е проблем за индустрията и пазара. Почти всички производители на процесори разчитат на TSMC.

Технологични гиганти като Apple, AMD, MediaTek и други делегират производството на собствени процесори именно на TSMC. В същото време крайният потребител вероятно дори няма представа за съществуването на TSMC, тъй като чиповете не носят бранда на тайванския производител.

Пазарните играчи са загрижени, че TSMC е практически безспорният лидер в полупроводниковия сегмент. Компанията има пазарна капитализация от 550 милиарда долара, което я прави 11-ата най-скъпа в света, отбелязва Phone Arena.

Според анализатори, 56% от световните приходи от чипове се падат на TSMC. Освен това TSMC заема 92% от производството на най-новите процесори, като останалите миниатюрни 8% се произвеждат от Samsung.

Причината за тревогата е, че Китай предявява претенции към Тайван, считайки го за част от своята територия. И ако Китай все пак успее да присъедини Тайван към себе си, ще се окаже, че практически целият пазар на процесори принадлежи на Китай, което определено ще ужаси американското правителство.

Поради това САЩ и други развити страни се опитват да консолидират производството на микросхеми на техните територии. Така например, до 2030 г. Европейският съюз иска да произвежда поне 20% от чиповете. Президентът на САЩ Джо Байдън пък отпусна 50 милиарда долара за развитието на американската чип индустрия.

Анализаторите вярват, че големите държави, които се опитват да настигнат TSMC и Samsung, трябва да отделят поне 30 милиарда долара годишно в продължение на пет години за подкрепа на местните производители на чипове.

Коментари по темата: „Индустрията на чиповете е опасно зависима от TSMC”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    TSMC’s net profit for January-March hit T$139.7 billion ($4.93 billion)

    Че кой производител ще показва такива грамадни печалби 20млрд г, а няма да инвестира в нано и онано процесори?
    А intel реве и сменя счетоводители.
    Samsung директори все по затворите и сяетовният номер 1 в телефоните само 8% дял в процесори.

    Толкова неизгодно произв на процесорите че Китай нямат свое производство за евтини прицесори a искат да са номер1 в телефоните и 150 млрд са нищо субсисдия за 5г.

    На кой да вярваме
    (1)на един с измислени печалби
    или
    (2)на по-мощние япония, ю.корея,китай,intel,nvidia,amd ?

    Tsmc e автомагистрали – Яко бара цифрите на приходите ,
    а държавата поема разходите.

  2. Anonymous

    практически целият пазар на процесори принадлежи на Китай, което определено ще ужаси американското правителство.

    Явно intel не произвеждат процесори и лъжат за фабрика в израел.

  3. Anonymous

    Толкова е малко търсенето и съотверно губещо производството, че отцеляват само 2 държавни фирми tsmc и samsung щото държавата налива пари с тирове всеки ден.

  4. ха

    Китай считал Тайван за своя територия, но можел да го присъедини??? Това звучи странно.

    Всъщност точно заради Китай Тайван не е признат като държава в почти всички страни по света (но от голямата част от страните са установени неофициални отношения).

Коментар