Стартира проект за интегрирано морско наблюдение

Проект на стойност над 3 млн. лв. ще модернизира морското наблюдение
(снимка: CC0 Public Domain)

Старт на проекта за внедряване на интегрирано българско морско наблюдение (ИнБулМарС) обявиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Общият бюджет на проекта ИнБулМарС 2 е 3 017 090 лв., от които 2 262 817 лв. (85%) са предоставени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а националното съфинансиране е в размер на 754 272 лв. (15%).

С изпълнението на проект ИнБулМарС 2 ще бъде изградена национална инфраструктура и освен това ще бъде доставен, инсталиран и персонализиран графичен потребителски интерфейс за интегрирано морско наблюдение.

Реализацията на проекта ще създаде необходимите условия за извършване на трансграничен и транссекторен обмен на информация в рамките на България и на територията на Европейския съюз, базиран на модела за данни на CISE, уточниха от министерството.

Откриващата среща по проекта е насрочена за 23 юни във Варна. Крайният срок за изпълнение на проекта е 4 февруари 2023 г. като Изпълнителна агенция „Морска администрация” е бенефициент.

Коментар