България вече има интегрирано морско наблюдение

Изпълнителна агенция „Морска администрация” обяви резултатите от проекта ИнБулМарС 2
(снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

В България вече е изградена национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение заедно с персонализиран графичен потребителски интерфейс. Системата позволява трансграничен и трансекторен обмен на информация в рамките на България и Европейския съюз, базирана на модела за данни CISE, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията.

Платформата на националния възел CISE (Common Information Sharing Environment) е създадена по проект за внедряване на Интегрирано българско морско наблюдение (ИнБулМарС/InBulMarS), базирано на обща среда за обмен на информация за наблюдение на морската територия на ЕС.

Изпълнителна агенция „Морска администрация” представи днес във Варна резултатите от изпълнението на проекта ИнБулМарС 2, който допринася за постигане на по-висока морска осведоменост. Целта е осигуряване на по-сигурни, по-безопасни и по-чисти морета, което е основа за подобряване качеството на живот и устойчивото развитие по европейското крайбрежие.

Проектната инициатива е разработена в съответствие с приоритетите на Европейския съюз за насърчаване на изпълнението на Интегрираната морска политика и за постигане на морска ситуационна осведоменост чрез реализиране на Обща среда за обмен на информация за морето – CISE.

Проектът се изпълнява по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Бенефициент и водещ партньор по проекта е ИА „Морска администрация”, а партньори в него са Български военноморски сили, Изпълнителна агенция по Рибарство и аквакултури, Главна дирекция „Гранична полиция”, Агенция „Митници” и Държавна агенция „Национална сигурност”, която участва като наблюдател.

Коментар