Съюз на САЩ и ЕС ще бори недостига на чипове

Пандемията провокира серия събития, които доведоха до глобален недостиг на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Производството на повече компютърни чипове в ЕС и САЩ ще бъде един от ключовите фокуси на нов технологичен съюз между двете Европа и Америка. Съветът по търговия и технологии (TTC) бе разкрит след разговори между еврокомисаря Маргрете Вестагер и американския президент Джо Байдън. Групата ще се стреми и да установи общи стандарти за някои нововъзникващи технологии като изкуствения интелект.

И двете страни са обезпокоени от възхода на Китай като технологична суперсила. Изявлението на срещата на върха включва обещание за изграждане на „партньорство между ЕС и САЩ за ребалансиране на глобалните вериги за доставки на полупроводници”, съобщи BBC.

Пандемията провокира серия събития, които доведоха до глобален недостиг на чипове. Засегнати са всички сектори, като се започне от компютърните технологии и се стигне до автомобилите и домакинските електроуреди.

Индустриалните анализатори са на мнение, че дефицитът ще продължи докъм 2022 г. Миналия месец президентът на IBM Джим Уайтхърст заяви, че недостигът може да продължи още две години.

ЕС има амбицията да увеличи дела си на глобалния пазар за производство на чипове от 10% на 20%. За целта ще бъдат инвестирани около 150 млрд. долара. САЩ отпуснаха 52 млрд. долара за подкрепа за вътрешното производство на чипове.

Новият съюз ще включва и работни групи по:

  • изкуствен интелект;
  • интернет на нещата;
  • климат;
  • зелени технологии;
  • сигурност на информационните и комуникационни технологии.

Освен разглеждане на сътрудничеството и стандартите в тези няколко области, групите ще оценят и „злоупотребата с технологии, застрашаваща сигурността и правата на човека”.

Коментари по темата: „Съюз на САЩ и ЕС ще бори недостига на чипове”

добавете коментар...

  1. Фофу

    “Безродника”-а пак напъха главата в китайския з_к и запя псалмите за китайската супер сила.

    Ние НЕ можем да си направим съюзи за техологично лидерство, защото през нас е минал куманизъма, който първо е изтрепал всички всички предприемчиви хора, а след това ги е държал като надничари без възможности за собственин бизнес.

    След което синчетата си разделиха държавата, взеха всички най-печеливши бизнеси (храна, горива, електроенергия) и на тях им добре и не искат разни новоизлюпени да им бъркат статуквото.

    Надявам се добре ти плащат да ни напомняш за безиходицата в която сме вкарани.

  2. Българин

    То ако ставаше само с нови съюзи. И ние може да си направим съюз със Северна Македония и Албания, че ще станем лидер в някоя област, но като нямаме способността … нямаме.
    Китай са новата супер сила и всеки, който иска да оцелее, трябва да насочи поглед натам.

  3. Anonymous

    *Имаш ли 20 тона недостигащи чипове ?
    – Имам!

    *Отлично и какво ще ги правиш ?

Коментар