Ще дават помощи за гигабитова свързаност на бедните британци

Великобритания цели 85% покритие с гигабитов интернет до 2025 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Великобритания трябва да предложи ваучери на домакинствата с ниски доходи, за да насърчи използването на ултрабързи гигабитови широколентови връзки, се казва в нов доклад. Консултативна група за приемане на гигабитовите технологии препоръчва на работодателите пък да предлагат отстъпки на служителите си за услугата.

Правителството на Острова има за цел да покрие страната с широколентов, гигабитов интернет достъп поне на ниво 85% в срок до 2025 г. Министърът на цифровата инфраструктура Мат Уорман заяви, че ще разгледа предложенията на консултативната група.

„Трябва да гарантираме, че всеки може да усети предимствата на тези светкавично бързи скорости, и аз ще обмисля внимателно предложенията за ускоряване на възприемането на технологията сред потребителите”, каза той, цитиран от BBC.

Групата бе сформирана по нареждане на правителството след искане на потребителската организация Which, Конфедерацията на британската индустрия и Федерацията на малкия бизнес. Групата предупреди, че целта на правителството да направи Великобритания способна за гигабитово покритие може да се провали, ако потребителите не бъдат подтикнати да модернизират технологичната си база.

Наскоро проведено изследване на групата установи, че едва един от петима души е готов да плаща повече за по-бързи услуги. Оказа се още, че много хора изобщо не са наясно как гигабитовата услуга ще се различава от сегашния им пакет.

Освен това, въпреки множеството реклами около технологията и нейните предимства, около 6 от всеки 10 потребители не знае за наличието на гигабитови комуникационни услуги.

Други препоръки от доклада включват:

  • местният телеком регулатор да въведе схема за етикетиране „готов за гигабит”, за повишаване на осведомеността;
  • местните власти да помогнат за повишаване на осведомеността и за насърчаване на ползите от надграждането;
  • подобряване на цифровите умения сред малкия бизнес и самонаетите лица.

В отговор на доклада на консултативната група Асоциацията на доставчиците на интернет услуги призова правителството да действа по предложенията. „Пандемията подчерта важността на цифровата свързаност повече от всякога и докато нашите членове разгръщат мрежи, способни на гигабитов пренос, ще бъде също толкова важно да се гарантира, че възприемането продължава да расте”.

Коментари по темата: „Ще дават помощи за гигабитова свързаност на бедните британци”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Сър Фалус БЕДЕН и ЖАЛЕН за ПАРИ сте вие, след като влязохте в ПОЗИТАНСКЯ СЪЮЗ. Англия от своя страна е една от най-силните икономичски държави в Европа.

  2. Сър Фалус

    Много са БЕДНИ и ЖАЛНИ за ПАРИ след като ИЗЛЯЗОХА ОТ ЕВРО СОЮЗА и няма ПАРИ ДА ЦИЦНАТ от европейски фондове. Направо ми е жал за англичаните. Трябва да преодолеят тяхната си надменност и горделивост като колонизатори и робовладелци и да почнат англичаните да работят и работата, която работят разните емигранти, сезонни работници.

  3. Фофу

    Saevar Аз викам в ще кажеш – у дома в Маскве, ползвам Елбрус-а на макс. Много разочароващо.
    Между другото Рейкявик е 120-130 хил. Лондон е почти 9 милиона. Може да има малко значение. И ако не е фибро оптика и ако по линията са нависнали разни геймъри/стриймъри и доунлоудъри …

  4. Anonymous

    Matt Warman е журналисче като Борис за фантзира че на монополизиран пазар ще има повече за по-малко £.

    едва 1 от 5 души е готов да плаща повече за по-бързи услуги.

  5. Saevar

    хахаха, абе в UK са светлинни години назад с интернета бе, там са още на макс 20 мегабита свързаност, често ходя до там и имам приятел който живее в Лондон с интернет от BT, пълна скръб а тези ми говорят за гигабит свързаност, аз у дома в Рекйавик имам 1 Gb от 5 годнини а скоро ще имаме и 10Gb домашни връзки, знаете ли кво ми е като отида в Лондон, все едно да си карал мерцедес и за седмица да трябва да караш москвич (не съм карал москвич просто предполагам че е зле).

Коментар