Lenovo пусна ThinkPad X1 Fold – първия сгъваем лаптоп

Иновативният ThinkPad X1 Fold идва със сгъваем OLED екран и 5G модем
(снимка: Lenovo видео)

Първият в света сгъваем персонален компютър, ThinkPad X1 Fold, вече е достъпен за поръчки, съобщи Lenovo. Съчетаването на позната функционалност от смартфоните, таблетите и лаптопите в едно сгъваемо компютърно устройство обещава да промени начина на работа, игри и творчество.

ThinkPad X1 Fold определя нова категория компютри с акцент върху гъвкавостта. Моделът се задвижва от процесори Intel Core с хибридна технология, разработена в рамките на проекта Athena, и предлага 5G опция за работа с новото поколение мобилни мрежи, плюс подобрена защита с функциите за сигурност ThinkShield.

След пет години процес на разработка, ThinkPad X1 Fold е първият по рода си лаптоп на пазара, който се адаптира към новите дистанционни, офис и хибридни работни модели. OLED eкранът има диагонал 13,3 инча в разгърнато състояние, а когато е сгънат – всяка половинка е по 9,6 инча.

ThinkPad X1 Fold формира нова категория компютри с акцент върху гъвкавостта
(снимка: Lenovo)

Въпреки сложния механизъм, сгъваемият ноутбук с изцяло метален корпус е доста лек – тежи само 999 грама. Конфигурацията включва 8GB оперативна памет LPDDR4X-4267 MHz и полупроводников диск SSD M.2 2242 с капацитет до 1TB, безжични модули Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1, 5G модем, портове USB-C, предна камера 5MP и батерия 50 ватчаса.

Лаптопът може да се допълни с аксесоари като Bluetooth мини сгъваема клавиатура, Lenovo Mod Pen за водене на бележки и подписи и Lenovo Easel Stand за поставяне върху бюро.

Цените на ThinkPad X1 Fold с операционна система Windows 10 започват от 2499 долара на пазара в САЩ, докато в Европа лаптопът ще се продава на стартова цена от 2800 евро.

Коментари по темата: „Lenovo пусна ThinkPad X1 Fold – първия сгъваем лаптоп”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    полупроводников диск SSD M.2 2242

  2. Saevar

    аз невиждам как мога да работя с това 13 инчовото нещо от вкъщи, на работа съм с 3 екрана 23.8 инчови а у дома имам 2 екрана 28 инчови, продуктивността ми ще падне на 20% с това сгъваемото чудо… може би е за разни хора дето работят в човешки ресурси или нещо подобно… но за истинска работа неможе и да става дума….

  3. без значение

    само как звучи… “първия сгъваем лаптоп” всякаш досега лаптопите никога не са се затваряли?!
    направете си труда да превеждате като хората!

Коментар