Apple патентова мобилно устройство с водородни клетки

Бъдещите смартфони на Apple може да се захранват от водородни батерии
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple проучва водородните горивни клетки за мобилни устройства като алтернатива на конвенционалните батерии. Такива елементи са предназначени да увеличат значително живота на батерията на устройствата. Освен това те са много по-екологични от конвенционалните батерии.

За новата разработка става ясно от наскоро публикуван патент на калифорнийската компания, за който съобщава Apple Insider. Любопитното е, че Apple изтъква екологични и политически причини като мотив да започне изследвания в тази област.

В патентната документация Apple казва, че използването на алтернативни енергийни източници ще намали зависимостта на САЩ от Близкия изток, където са повечето изкопаеми горива, и, че ще намали рисковете, свързани с офшорното сондиране. Apple не нарича водородните горивни клетки идеални, но казва, че са много обещаващи.

На този етап обаче Apple не използва водородни батерии, поради непосилните разходи. Компанията твърди, че при настоящото състояние на технологията е много трудно да се разработят водородни горивни клетки, които са преносими и достатъчно рентабилни за използване в мобилни устройства.

Патентът касае разработката на преносима и икономична система с горивни клетки и превръщането на водородното гориво в електричество за нуждите на компактно изчислително устройство.

Разработките, представени в патентната заявка, са много общи на този етап. Apple все още не е решила какво ще прави с водородните отпадъци. Не е посочено и времето за работа на водородните батерии. Твърди се единствено, че те могат да осигурят автономна работа на устройствата в продължение на няколко дни или дори седмици.

Коментари по темата: „Apple патентова мобилно устройство с водородни клетки”

добавете коментар...

  1. До к:

    Бай ти мъск първо да си оправи проблемите в производствените линии и да спре да доставя дефектни автомобили.

    Дори Сеат и Дачия имат по-високо качество на сглобката …

  2. к

    Бай Мъск умира от смех, след 2-3 години и тях ше ги фалира.

Коментар