ЕК може да ни отпусне 1,2 млрд. евро за цифров преход

1,2 млрд. евро са предвидени за финансиране на цифровия преход, съобщи Росен Желязков
(снимка: МТИТС)

Подкрепата за България по Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост е малко повече от 6,2 млрд. евро, съобщи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков на среща с представители на Държавната агенция за електронно управление, Комисията за регулиране на съобщенията и мобилните оператор.

1,2 млрд. евро от тази сума, или около 20%, са предвидени за финансиране по т.нар. цифров преход. Възможните проекти са изграждане на високоскоростни мрежи,  осигуряване на гигабитова свързаност за центрове на социалния живот – сгради, болници, гари, училища, цифровизация на публичната администрация и ключови сектори като здравеопазване, транспорт и образование, уточни Росен Желязков.

Обсъждането на проектите с Европейската комисия ще започне през октомври. Министърът очерта като благоприятно предварително условие, че в разработените от МТИТС основни стратегически документи, цифровата свързаност е заложена като приоритет.

„Българските проекти за цифров преход по Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост ще бъдат подготвени в синергия между държавата и бизнеса”, подчерта Желязков.

Представители на операторите, от своя страна, изразиха готовност да се включат в проекти за цифров преход и завиха, че подкрепата на държавата е изключителна важна в сфери, в които няма търговско основание за частни инвестиции като инфраструктурата и услугите в отдалечените райони.

„Мислим в една посока, целта е да постигнем жизнеспособност на проектите и да избягаме от инвестирането в ненужна инфраструктура. Затова сега се прави анализ на мрежите с цел наличните ресурси да се използват споделено”, каза министър Желязков.

До седмица МТИТС ще представи тематична рамка на потенциалните проекти, а след това обсъждането ще продължи оперативно в рамките на работна група с участието на представителите на държавата и бизнеса,  уточни министърът.

Коментари по темата: „ЕК може да ни отпусне 1,2 млрд. евро за цифров преход”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ще режем още много лентички и ще се хвалиме колкос сме велики 🙂

  2. ха

    Дигитален хъб ли ще правим? Явно Бойко вече трябва да почне да строи основния дигиталопровод.

  3. Anonymous

    Ще да е едно голямо лапане на евро пари и пълнене на пачки по шкафчета и куфари 😉

  4. Anonymous

    България с амбиции за дигитален хъб, а
    24% от домакинствата не могат да си платят интернета

Коментар