Идват смартфони, таблети и носими джаджи с гъвкави екрани

Гъвкавите и сгъваеми екрани позволяват на производителите да направят устройствата с големи дисплеи по-компактни и удобни за използване (снимка: Samsung)

Производителите на смартфони, таблети и носима електроника ще въведат през следващите десет години масово гъвкави или сгъваеми екрани в своите устройства, прогнозираха анализаторите от ABI Research.

Според изследователската компания, през 2019 г. на пазара ще излязат общо 1,8 милиона устройства, които ще използват гъвкави дисплейни технологии. До 2028 г. доставките на такива устройства ще се увеличат до 240 милиона броя, при средногодишен темп на растеж (CAGR) от 72%.

„Производителите на електроника непрекъснато се стремят да въвеждат нови технологии за стимулиране на продажбите. Устройствата с гъвкави и сгъваеми екрани са нов форм-фактор, който позволява да се направят джаджите с големи дисплеи по-компактни и удобни за използване”, коментира Стефани Томсет, анализатор от ABI.

Въпреки че през 2019 г. няколко марки, вкл. Samsung и Huawei, представиха първите смартфони със сгъваеми екрани, дефектите в тях все още не позволяват на компаниите да ги продават. ABI Research обаче смята, че проблемите ще бъдат решени и от 2020 г. доставките на такива смартфони ще започнат да набират скорост.

Очаква се догодина производителите да доставят на пазара 8 милиона такива устройства, а до 2028 г. броят им да достигне 228 милиона, съгласно прогнозата на ABI Research.

Според анализаторите, новият форм-фактор ще стане популярен, въпреки сравнително високата цена на смартфоните с гъвкави дисплейни технологии. Съдейки по патентите в тази област – на Apple, Samsung, Royole, Motorola и други компании, водещите марки за смартфони имат големи надежди, че въвеждането на гъвкави дисплеи ще стимулира потребителите да обновят устройствата си.

Прогнозата на ABI предвижда, че след като гъвкавите технологии бъдат подобрени и се наложат в сегмента на смартфоните, производителите ще започнат да предлагат таблети, които могат да бъдат сгънати в по-компактно устройство. Появата на първите подобни таблети се очаква през 2024 г., а до 2028 г. доставките им могат да достигнат 7 милиона единици.

В сегмента на носимата електроника използването на гъвкави дисплеи ще бъде ограничено, предвид малкия размер на тези устройства. Счита се, че до 2028 г. доставките на носими джаджи, оборудвани с гъвкави или сгъваеми екрани, няма да превишат 5 милиона броя.

Коментар