USB4: по-добри скорости и повече съвместимост

По USB4 кабелите ще се предават данни със скорост до 40 гигабита в секунда (снимка: CCO Public Domain)

Организациите, стоящи зад масово използвания стандарт USB, публикуваха спецификациите на най-новата версия на интерфейса – USB4. Тя удвоява максималния преносен капацитет на USB и позволява едновременното използване на множество протоколи.

Връзките в USB4 ще са по-бързи, осигурена е и по-добра съвместимост, без да е необходимо да обръщаме голямо внимание на това кой кабел или порт използваме. А педантите трябва да забележат, че вече няма интервал след „USB” преди цифрата.

USB4 беше обявен през март т.г., а сега вече е факт неговата спецификация, което означава, че имаме още малко да почакаме, преди новите USB устройства да се появяват в реалността. Налице са три основни подобрения в USB4 спрямо USB 3:

По-добра скорост. USB4 достига до 40 гигабита в секунда, т.е. два пъти по-бърз е от последната версия на USB 3 (20 Gbps) и 8 пъти по-бърз от оригиналния стандарт USB 3 (5 Gbps).

Thunderbolt 3 универсална съвместимост. Thunderbolt 3 е собствената реализация на USB 3 на Intel, която може да се открие в платките на чипмейкъра и всяка друга компания, лицензирала технологията. Но Intel разбра, че този подход е непродуктивен и сега предоставя безплатно спецификацията Thunderbolt 3.

Всеки, който произвежда USB4 устройство или кабел, може да го направи съвместим със стандарта на Intel; възможно е, но е малко вероятно някои производители да решат да не го сторят.

Подобрен паралелен пренос на данни и визуална информация. USB 3 въведе възможност да се използва един кабел за пренос на енергия, данни и видео сигнал (което пак си е вид данни, но специализирани) по един кабел. Ала понякога, в зависимост от някои особености, може да се пренася или само едното, или само другото. USB4 решава този проблем, така че, ако има монитор, който използва 8 Gbps за своята честотна лента, останалите 32 Gbps ще бъдат достъпни за други цели. Това е само една от промените, с които новият стандарт следва да ни зарадва.

Друга добра новина за USB4 е, че не използва нов конектор. Пазарът все още използва множество различни USB конектори и последният USB-C не се е наложил напълно. Той е хубав заради факта, че човек не може да сбърка как да го включи. От консорциума, разработващ стандарта, са преценили да не променят конектора. Слава богу!

Това, което е не толкова хубава новина, е, че до появата на USB4 в реалността ще мине поне още около година.

Последното нещо, което следва да се забележи, е името. Компютърната индустрия е печално известна с нескопосаното именуване на нещата, а USB 3 не беше изключение. Оттук нататък името е USB4, без интервал между буквите и цифрата, и това ще е така, докато не се появи USB5 някой ден.

Целта на новата спецификация е да се опрости системата на USB и да се предотврати нарояването на множество различни продукти с всевъзможни „етикети” за различни версии и подверсии на USB, обясни в изявление пред Toms Hardware главният изпълнителен директор на USB Promoter Group – Брад Сондърс. Така в крайна сметка потребителите няма да се объркват. По същата причина не се предвижда използването на итерации от типа 4.0, 4.1, 4.2, увери той.

Коментар