Thunderbolt 5 ще отвори пазар за външни AI ускорители

Интерфейсът Thunderbolt 5 поддържа пропускателна способност от 120 Gbps
(снимка: Intel)

Intel представи вчера новия интерфейс Thunderbolt 5 с огромна пропускателна способност от 120 Gbps. За сравнение, USB4 може да прехвърля само 20 Gbps, докато Thunderbolt 3 и 4 са ограничени до 40 Gbps.

Това значително увеличение на производителността разкрива големи възможности. Самата Intel смята, че появата на Thunderbolt 5 ще доведе до съживяване на пазара на външни видеокарти.

Нещо повече, Intel вярва, че Thunderbolt 5 ще създаде пазар за външни AI ускорители, което е особено актуално, предвид засиленото търсене на хардуер за ускоряване на операциите с изкуствен интелект.

“Виждали сме външни графики, свързани чрез Thunderbolt, през годините, и мисля, че с новата версия, удвояваща честотната лента, ще видим възраждане в тази категория”, заяви Джейсън Зилър, ръководител на отдела за обслужване на клиенти в Intel.

Той подчерта увереността на Intel, че Thunderbolt 5 може да доведе и до появята външни AI ускорители. “Мисля, че през следващите няколко години може да започнем да виждаме някои външни продукти за AI ускорители, поради желанието за AI в клиентското пространство”.

Thunderbolt 5 позволява свързване на три 4K екрана с честота до 144 Hz и предаване на 240 W мощност. Първите лаптопи с Thunderbolt 5 се очакват след излизане на процесорите Meteor Lake, вероятно още през следващата година.

Коментар