Подготвят версия на PCIe с оптични връзки

Популярният интерфейс PCIe ще претърпи интересно развитие в посока оптични връзки
(снимка: CC0 Public Domain)

Консорциумът PCI-SIG обяви създаването на работна група PCI-SIG Optical Workgroup, която ще подготви реализация на интерфейса PCI Express (PCIe) през оптични връзки. Очаква се това да бъде важен етап от развитието на екосистемата около този интерфейс.

Въвеждането на оптични връзки за PCIe ще осигури по-висока честотна лента, по-ниска консумация на енергия, по-дълъг обхват и по-ниска латентност, в сравнение със съществуващите решения.

Очаква се новата технология да бъде търсена в облачни центрове за данни, за HPC системи и от хиперскейлърите. Става въпрос за създаване на система, която поддържа широк спектър от оптични технологии.

Консорциумът PCI-SIG насърчава всички свои членове да се присъединят към оптичната работна група, да споделят своя опит и да помогнат при определянето на конкретни цели на групата и изисквания за хардуерните компоненти.

PCI-SIG Optical Workgroup ще се фокусира изцяло върху задачата да направи PCIe архитектурата по-подходяща за оптични мрежи. Междувременно продължава работата по спецификацията PCIe 7.0, която ще осигури увеличение на производителността до 128 GT/s на една линия.

Коментар