Жестов контрол за компютри използва уебкамерата

Технология за лесно управление на компютрите с жестове разработват канадци
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че вече е възможно да управляваме своите дигитални устройства чрез жестове с ръце, това обикновено изисква използване на периферни електронни устройства или специален вграден хардуер. Системата Typealike обаче предоставя такава функционалност на съществуващите компютри, като разчита само на уебкамерата.

Технологията е в процес на разработка в канадския университет Ватерло. Typealike се състои от два компонента: малко огледало с наклон надолу, което е поставено над уеб камерата на компютъра, и софтуер на база машинно самообучение, който работи на същия компютър, разказва за иновацията NewAtlas.

Когато, например, потребителят желае да увеличи силата на звука на високоговорителя, той просто прави жест с палец нагоре с едната ръка, отстрани до клавиатурата. Софтуерът разпознава този жест и съответно увеличава силата на звука.

„Разработката започна от простата идея за нови начини за използване на уеб-камерата”, казва Налин Чибер, наскоро завършил магистърска степен в Училището по компютърни науки „Черитън” при университета. „Уеб-камерата е насочена към лицето, но по-голямата част от взаимодействието с компютъра всъщност е свързана с ръцете. И така, помислихме си, какво бихме могли да направим, ако уеб-камерата може да улавя жестове с ръце?”

Освен това, насочвайки „погледа” на уеб-камерата към ръцете си, потребителите няма да имат притеснения за поверителността, казват изследователите.

Тъй като ръцете на всеки изглеждат и се движат по различен начин, учените са използвали 30 доброволци, за да създадат видео база данни с 36-те жеста, използвани в момента от системата. След това чрез въпросната база данни е обучен алгоритъм за машинно самообучение – той е „дресиран” да разпознава последователно всеки жест, въпреки различията на ръцете и различните условия на осветление.

В момента системата е 97 процента точна при идентифициране на жестовете. Смята се, че след като бъде доразработен, Typealike ще може да се използва и в среди за виртуална реалност.

„Стремим се да направим неща, които хората могат лесно да използват”, казва проф. Даниел Фогел от университета. „Хората виждат нещо като Typealike или друга нова технология в областта на взаимодействието човек-компютър и казват, че това има смисъл. Това е, което искаме”.

Коментар