Внедряват машинно обучение и в най-малките компютри

Софтуерна библиотека, разработена от Microsoft Research, ще помогне за внедряване на системи за машинно обучение и в най-малките компютри – устройства от рода Raspberry Pi.

Библиотеката Embedded Learning Library елиминира необходимостта от постоянна връзка на компютъра с облака и интернет. Запазват се изчислителните възможности на компютъра в режим офлайн и става много сложно машината да бъде хакната.

Идеята за подобен проект се заражда у ръководителя на направлението за машинно обучение в Microsoft Research – Офър Декъл, след като неговата градина била нападната от катерици. Като специалист по ИТ, той решил проблема с помощта на технологиите.

Декъл написал алгоритъм за разпознаване на катерици и го пуснал на Raspberry Pi 3. В крайна сметка се получила система за наблюдение на задния двор, която задейства пръскачка при появата на вредители.

Всеки, който има желание и разполага с Raspberry Pi, може да направи нещо подобно, окуражава ентусиастите Офър Декъл. Докато по-рано високата цена и непрактичността на устройствата за облачна обработка на данни бяха сериозни пречки, сега е възможно да се вградят най-различни функции в малък процесор без загуба на производителност, подчертава специалистът от Microsoft.

Най-малкото устройство, на което е тествана библиотеката, се явява едноплатков компютър Arduino Uno, който има само 2 килобайта оперативна памет. Следващата цел на Декъл е създаване на алгоритъм за работа със системи за машинно обучение на процесор Cortex M0 с размерите на троха хляб.

Коментар