Жестово управление с език – това ли е бъдещето?

Управлението с жестове на езика се очертава като перспективна технология
(снимка: CC0 Public Domain)

Забравете за жестовете с ръце, Microsoft “изплези езика си” на Apple! И това не е игра на думи. Бъдещите продукти на Microsoft може да предефинират управлението с жестове. Компанията патентова технология за управление на компютри и приложения с жестове на езика.

Наскоро Apple представи очилата с добавена реалност Vision Pro, които работят под управление на VisionOS. Сега тази платформа може да се похвали с впечатляващи ръчни контроли във въздуха, но патентът на Microsoft предлага изцяло нов метод за въвеждане – жестове с език.

Да, правилно прочетохте. Патентът на Microsoft описва бъдеще, в което управлявате вашия компютър или приложения с езика си. Този футуристичен патент, описан в публикация на Patently Apple, може дори да се използва за писане на виртуална клавиатура.

Патентът отразява ограниченията на настоящите методи за свободни ръце като гласово разпознаване и проследяване на очите. Решението на Microsoft се осланя на прецизността на езика на потребителя.

Документът описва как инерционен сензор улавя движенията на езика, които след това се интерпретират от системата. Машинното обучение също ще играе роля – системата ще бъде обучена да разпознава специфични жестове на езика.

Един пример описва потребител, взаимодействащ с виртуална клавиатура. Когато потребителят сканира букви с очи, технологията за проследяване на погледа идентифицира желаната буква и я подчертава. Специфичен жест с език, като почукване върху горните зъби, ще въведе тази буква. Друг жест, като почукване по лявата буза, може да се използва за връщане назад.

Тази технология все още е на етап патент, но показва как големи компании като Microsoft харчат огромни суми пари в своите отдели за научноизследователска и развойна дейност, за да оформят бъдещето взаимодействие между човека и компютъра. Сега може да изглежда странно, но кой знае? Не е изключено следващите поколения да бъдат свързани към своите устройства по съвсем нов начин.

Коментар