Най-сетне: фенерче с жестов контрол

Дизайнер създаде ръчно фенерче с жестов контрол и сега набира финансиране за производство на иновативната джаджа (графика: Джако ди Муро)

Darkfade прилича повече на електрическа самобръсначка, отколкото на типично ръчно фенерче. Така е, защото е проектирано да е различно от всички други фенерчета. То е с жестов контрол.

Дизайнерът Джако ди Муро е създал Darkfade от недоволство от статуквото при фенерчетата. Той искал фенерче, което да е удобно за китката, да се насочва лесно и да се усилва безпроблемно. Последното го довело до идеята да създаде по-интуитивно, по-бързо реагиращо регулиране на яркостта.

Пропускайки регулатора на яркостта на сензорния панел, който сме виждали в миналото, дизайнерът избрал нещо още по-бързо и по-просто: управление с жест. Потребителите трябва само да натиснат единичния бутон на фенерчето и да завъртят китката си, сякаш регулират физически димер, при което светлината се усилва. Когато потребителят пусне бутона, командата „заключва“ фенера в текущото състояние на яркост на лъча.

Муро се стреми да постигне време на работа от 1,5 часа при максимум натоварване до 10+ часа при най-ниското ниво на яркост. За да осигури гладък светлинен поток, той е вградил повече от 200 микролещи.

Що се касае до зареждането, устройството разполага с вграден хардуер и USB порт за зареждане от практически всеки USB-C кабел. Вместо специфичното зарядно устройство, което изискват някои фенери, потребителите ще могат да включват новата джаджа със зарядното за телефона, което носят навсякъде.

Литиево-йонната батерия във фенерчето е предназначена да бъде лесно заменена със стандартна 18650. Освен това Darkfade е модулен. Неговият дизайн предполага добавяне на различни скоби, за да се закрепва по различни начини – на китка, на врата, към раница и др.

Муро възнамерява да публикува 3D файловете от проекта, за да могат производителите да създават свои собствени аксесоари. Къде е уловката? Да, има и такава. Всичко описано е само проект. Сега Darkfade набира обществено финансиране в Kickstarter.

Коментар