Ще управляваме смартфона от разстояние, с жестове

FingerIO разпознава достатъчно точно движенията на пръстите на потребителя, който не докосва сензорния екран

FingerIO разпознава достатъчно точно движенията на пръстите на потребителя, който не докосва сензорния екран

Нова технология позволява управление на електронните джаджи от разстояние, с жестове на ръката и пръстите. Иновативният интерфейс FingerIO за смартфони, умни часовници и други устройства е дело на учени от Вашингтонския университет.

FingerIO превръща електронната джаджа в нещо като сонар, способен да улавя и разпознава жестове, които човек прави на известно разстояние от устройството.

Технологията се явява алтернатива на управлението чрез сензорния екран, какъвто имат почти всички съвременни мобилни устройства. Вместо това хората могат да командват джаджите с жестове върху всяка повърхност наоколо и дори с движение на ръката във въздуха.

FingerIO използва вградените говорители в мобилните джаджи, които генерират звукови вълни, неуловими от човешкото ухо. Именно отразеният сигнал от тези вълни се улавя от вградения микрофон и се превръща в команди – по-точно, необходими са два микрофона, за да работи технологията.

На базата на анализ на отразения сигнал, FingerIO определя движението на ръката или пръстите и в зависимост от това издава съответни команди към мобилното устройство.

В момента системата работи с незначително забавяне, както става ясно от публикуваното видео. Технологията разпознава достатъчно точно движенията на пръстите на потребителя, който не докосва сензорния екран.

Нещо повече, FingerIO може да засече жестовете дори в случаи, когато електронната джаджа се намира в джоба или под ръкава на ризата. Предстои, разбира се, още много работа, преди технологията да намери комерсиална реализация.

Коментари по темата: „Ще управляваме смартфона от разстояние, с жестове”

добавете коментар...

  1. Ивомир

    Е как има ново в новината.
    Управление с жестове без ръкавици.

    А не като един супер НЕ-уникален български проект на едно пишлеме дето имитира Стив Джобсера. По някакъв необясним критерии спИчели конкурс на NASA за уникален проект – ръкавица с която можи да пали и гаси лампи. Момченцето ползува IPhone и също демонстрира гласовите команди на Сири, които той също бил измислил и направил. 🙂

  2. аман

    Какво е новото в тази “новина”???

Коментар