Уплаши ли се Apple от ЕС с компромисно решение за USB-C кабелите

iPhone 15 не ограничава потребителите в използването на USB-C кабели
(снимка: Apple)

Apple се въздържа да наложи ограничения върху несертифицирани USB-C кабели, когато се използват с новия ѝ смартфон iPhone 15. Това подхранва коментарите, че компанията се е уплашила от ответни действия от страна на Европейския съюз.

Потребителите на iPhone 15 ще могат да използват стари кабели от други смартфони. Apple все още не е ограничила възможностите на USB-C интерфейса за неоригинални кабели. Според публикация на Arstechnica, новият iPhone 15 е напълно съвместим с всички USB-C кабели.

По-рано имаше слухове, че Apple може да ограничи скоростта на пренос на данни и мощността на зареждане на iPhone 15 при използване на несертифицирани кабели. Стигна се дотам, че Европейският съюз официално заяви, че ако Apple направи това, ще наруши законодателството на ЕС.

Поради тази или друга причина, Apple не въведе никакви ограничения за USB кабелите. Разбира се, с изключение на факта, че iPhone 15 и 15 Plus първоначално са оборудвани с USB 2.0 интерфейс и кабелът няма да помогне тук, а за iPhone 15 Pro и 15 Pro Max, въпреки че имат интерфейс USB 3.0, включеният кабел отговаря само на спецификациите на USB 2.0.

Самата Apple в момента предлага само кабел Thunderbolt 4 за 70 долара, но сега потребителите на новия смартфон iPhone 15 могат да са сигурни, че обикновеният USB-C от други смартфони също ще работи.

Коментар