Заслужава ли си безжичното зареждане: плюсове и минуси

Безжичното зареждане се основава на принципа на индуктивен пренос на енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Във всяко домакинство вече има поне една джаджа, която, разбира се, трябва да се зарежда. Много хора използват стандартни зарядни устройства с кабел. Но безжичното зареждане става все по-популярно. Да видим какви са плюсовете и минусите на този тип зареждане.

Безжичното зареждане е технология, която ви позволява да зареждате електронни устройства без да използвате физически кабели. Тази технология се основава на принципа на индуктивен пренос на енергия, при който зарядът се прехвърля чрез електромагнитно поле между зареждащата основа (стойка) и устройството, което трябва да се зареди.

Плюсове на безжичното зареждане

Удобство и лекота на използване. Няма нужда да свързвате физически кабел към устройството, което прави процеса на зареждане по-удобен. Когато имате такова зарядно устройство, не е необходимо да купувате допълнителни кабели, които често се повреждат. Освен това безжичното зарядно устройство обикновено заема малко място, което също е удобно.

По-малко износване на конекторите. Тъй като няма нужда непрекъснато да свързвате и разкачате кабелите, конекторите на устройството са обект на по-малко износване, което удължава техния живот.

Естетика. Отсъствието на кабели допринася за по-чист и естетичен вид на пространството. Е, това не аргумент за всеки потребител.

Бърз достъп до зареждане. Устройството може да се зарежда, като просто го поставите върху зарядната база.

Край на безпорядъка от кабели. Не е необходимо да имате много различни видове кабели.

Функционално. На пазара са достъпни малки универсални зарядни станции, които ви позволяват да зареждате няколко устройства едновременно.

Без прегряване. Висококачественото безжично зарядно устройство има защита от прегряване и не загрява смартфона или друга джаджа, която се зарежда.

Не консумира излишно енергия. Когато смартфонът е напълно зареден, безжичното устройство автоматично се изключва и може да допълва заряда само, ако е необходимо. Този метод се нарича „поточно зареждане” и използва по-малко енергия.

Минуси на безжичното зареждане

Бавно зареждане. Обикновено кабелното зареждане е по-бързо, поради по-ефективния трансфер на енергия, докато безжичното зарядно устройство върши работата си по-бавно.

По-ниска ефективност. Част от енергията се губи по време на предаване през електромагнитното поле, което прави процеса на зареждане по-малко ефективен.

Висока цена и несъвместимост. Безжичните зарядни устройства могат да бъдат по-скъпи от традиционните зарядни и кабели, а станция за зареждане е още по-скъпа. Не всички устройства поддържат тази технология, така че трябва да изберете безжично зареждане много внимателно.

Ограничено разстояние. За ефективно зареждане устройството трябва да е постоянно на зарядната база, докато се зарежда. Ако по време на кабелно зареждане можете удобно да използвате смартфона или друга джаджа, поради наличието на кабел, това не е работещо решение при безжичното зареждане.

Внимание! Смартфонът или друга джаджа трябва да се постави на определено място върху зарядната база, защото дори няколко милиметра движение може да повлияе на процеса на зареждане.

В заключение, безжичното зареждане е удобна технология, която предлага предимства като удобство, лесна употреба и запазване на целостта на порта за зареждане. То обаче има своите недостатъци – като бавно зареждане и ограничена ефективност на пренос на енергия. Изборът между безжично и кабелно зареждане в крайна сметка зависи от вашите предпочитания и нужди.

Коментари по темата: „Заслужава ли си безжичното зареждане: плюсове и минуси”

добавете коментар...

  1. ха

    Зарядната станция заема ненужно място на бюрото ви и вместо по-удобно, то увеличава бъркотията. А в статията пише пълната глупост, че заема малко място. Конекторът в края на зарядния кабел е най-много сантиметър дълъг и така е доста по-малък по размер от цялата тази плоскост поставка… Има видове конектори, които са практически вечни и не се износват на практика – едни като тръбички. Това, че ще ми се износи такъв след 50 години ежедневна употреба – не ме вълнува особено…

  2. запознат

    А информирал ли си се на какво разстояние има излъчване безжичното зареждане за да коментираш че облъчва. Мобилните оператори като ги надуят тия клетки е по лошо

  3. :o)

    никой не споменава за “благината” да те облъчват електромагнитни вълни докато се зарежда това? На цената на какво – нямало кабел от зарядното до телефона.
    Ама до зарядното има кабел, нали?
    Айде неееееема нужда!

  4. Пропов

    С тази разлика, че безжичното зарежда 4 пъти по бавно от бавтото кабелна зареждане.

  5. Пропов

    Аз имам безжични зарядни навсякъде,даже и в колата. Така или иначе и Самсунг и Епъл не предлагат особено бързо зареждане с кабел, така че безжичното не изостава особено. А удобството да не ръчкаш кабели е огромно.

Коментар