Профилактичeн ЯМР на цялото тяло – дали е въпрос само на здравна култура?

При ЯМР по собствено усмотрение има риск резултатите да покажат “фалшиви позитиви” и да създадат излишно безпокойство (снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора се насочват към новата „топ“ здравна услуга – ядрено-магнитен резонанс на цялото тяло. Диагностиката обещава да разкрие до последния детайл всичко, което се крие в човешкото тяло, при това напълно безопасно. Но медици и анализатори призовават да избягваме подобна профилактика. Защо? Какво се случва в действителност?

Неотдавна звездата Ким Кардашиан сподели в Instagram, че се е подложила на ЯМР сканиране на цялото тяло. Тя стана поредната бляскава знаменитост, доверила се на новия вид здравна профилактика. Кардашиан и мнозина други убеждават американците да си направят подобен преглед.

Макар че ЯМР на цяло тяло е тенденция, за която много се говори отвъд океана, у нас тя също набира популярност. Кратка справка в интернет веднага ни отвежда до няколко клиники, предлагащи подобно сканиране. Има дори и ваучери за щедри отстъпки: до 45%!

Цената на подобна услуга е сериозна, но не непосилна. Към момента офертите у нас варират в диапазона 900-1500 лева, а отвъд океана цената е около 2500 долара.

Изглежда, че услугата за магнитно-резонансна томография (:МРТ, всъщност по-правилното наименование на ЯМР) за цялото тяло се харесва на мнозина. Според специалисти, това са определен тип потребители, които са склонни да се взират в здравето си. Те изпитват ненаситен глад за възможно най-много здравни данни за себе си. Биха искали да намерят някакъв „абсолютен“ метод за ранно диагностициране на потенциално скрити здравни проблеми. За тях е привлекателна вестта, че могат да направят проактивни тестове, за да разберат навреме, ако „има нещо“.

Някои медици коментират, че подобна цялостна образна диагностика се прави предимно от любопитство или за пък за постигане на собствено спокойствие. Но мнозинството са против подобен ход.

Проактивна грижа за здравето…

За немалко хора услугата за МРТ на цялото тяло е услуга, която може да запълни празнотата, оставена от стандартното медицинско обслужване – дългото чакане пред кабинетите, вечната свртъх-заетост на личния лекар, вездесъщия недостиг на направления. Поради всичко това мнозина се чувстват недостатъчно обгрижвани от медицинските специалист. Изпитвайки нужда от повече внимание, такива хора могат да решат да „вземат собственото си здраве в собствените си ръце“ и сами да се проверят дали в телата им не се случва нещо потенциално опасно.

От друга страна, за мнозина услугата може да изглежда логична следваща стъпка в новата здравна култура, в която измерването на крачките, съня и калориите вече е „стандарт“.

А понякога просто става въпрос за чувство за контрол и желание да се избегне случайността на хроничните заболявания, казва д-р Мариан Дъбард-Голт – онколог, генетик и лекар по превантивна медицина в онкологичния център Фред Хътчинсън в Сиатъл.

Някои проучвания са установили, че сканирането на цялото тяло може да улови ранни признаци на рак и други здравословни проблеми при някои пациенти. Хората с фамилна история или други рискови фактори за определени заболявания биха могли да се възползват от цялостните прегледи.

…или излишно безпокойство?

Повечето медицински специалисти по света, които са взели отношение към явлението, смятат, че тенденцията е твърде крайна.

„Хората вярват, че знанието винаги е добро нещо“, казва д-р Джефри Линдер – началник на катедрата по обща вътрешна медицина във Факултета по медицина на Северозападния университет „Фейнберг“ в САЩ. Но „има причина лекарите да не тестват всекиго за всичко всеки път“.

Мнозина лекари посочват, че резултатите от ЯМР на цялото тяло всъщност е по-вероятно да създадат излишно безпокойство. В действителност много хора си имат възли, кисти или специфични образувания в телата си, които са естествени и са безобидни, но могат да изглеждат обезпокоителни при сканиране. Човекът, тръгнал да търси „дали има нещо“, несъзнателно е склонен да се вторачи в подобна находка. Видял „нещо съмнително“ в резултатите от своя МРТ, той по всяка вероятност ще бъде обхванат от тревога, безпокойство. А това е много вероятно да е излишно.

„Някои резултати от сканирането може да излизат извън „нормалния“ диапазон, без всъщност да са истински опасни“, обяснява Линдер. „Трудно е обаче да не започнем да се тревожим за която и да е необичайна находка“.

Според него и други лекари, не е случаен фактът, че ЯМР обикновено се назначава от лекар след преглед във връзка с дадена симтоматика. И, обичайно, сканирането касае точно определена област от тялото, а не целия организъм.

Преглед на изследване от 2019 г. заключава, че „доставчиците на здравни услуги не следва да предлагат магнитно-резонансна томография на цялото тяло като превантивен здравен скрининг на асимптоматични субекти извън изследователска среда“. Обзорът подчертава, че подобни сканирания често дават „фалшиви позитиви“ или „неубедителни резултати“, които изискват потенциално ненужни последващи изследвания.

Медицинските сдружения в САЩ, включително Американския колеж по превантивна медицина, Американския колеж по радиология и Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, споделят подобна позиция. Според тях, налице са „ограничени доказателства“, че цялостните ЯМР сканирания осигуряват осезаеми ползи за повечето здрави хора.

Доколкото изобщо има статистики, те подкрепят подобна теза. Само 14% от случаите на рак в САЩ са намерени чрез скринингови механизми.

Стартъпи или опитни играчи

Въпреки резервите на експертите, услугите за ЯМР на цяло тяло няма вероятност да изчезнат скоро. Всъщност, отвъд океана услугата започна да се предлага най-вече от новостартиращи фирми – т.нар. стартъпи – любезно предлагащи ЯМР сканиране по собствено усмотрение на всеки гражданин. Новите частни „клиники“, заели се се това, процъфтяват. У нас пазарът е смесен – предложенията идват както от млади нови „клиники“, така и от утвърдени големи болнични заведения.

Клиентелата в подобни здравни центрове само ще расте, според прогнозите на пазарните анализатори. Пазарът на решения за здравно самотестуване – разпалил се благодарение на масовизиранието на ковид-тестовете за домашна употреба по време на пандемията – се очаква да се удвои през следващото десетилетие.

От друга страна, конкретно ЯМР пазарът е бизнес, оценяван на 5,26 млрд. долара за 2022 г., според анализаторите от Grand View Research, или дори на още по-голяма сума: 7,09 млрд. щатски долара за 2023 г. , според Markets аnd Markets.

Самите технологии за сканиране еволюират, за да обхванат колкото се може повече пациенти. Тъй като провеждането на ЯМР сканиране се случва в апарат, подобен на голяма тръба, в условията на силен шум, то хората с клаустрофобия не понасят изследването, но все повече пазарни играчи предлагат т. нар. „отворен ЯМР“ – открити машини, комфортни за пациентите с клаустрофобия и за по-едрите хора. Някои от производителите предлагат и „педиатрични апарати за ЯМР“, като добавят рисунки и карикатури върху апаратите за ЯМР, за да успокоят децата, влизащи в скенера.

Маркетинговите послания стават все по-фини. Те разчитат да създават у хората усещането, че имат повече контрол над здравето си. Посланията на доставчиците се щедри. Обещават да проверят за „няколкостотин състояния“, включително тумори, аневризми и кисти. Убедителни са, защото напомнят, че ЯМР технологията се смята за напълно безопасна, тъй като при нея не се използва радиация.

Описанията предлагат услугата като подходяща за „пациенти, които искат да направят профилактичен преглед, за да са спокойни за здравословното си състояние“ – нещо, което мнозина приветстват на фона на всеобщата претовареност на личните лекари. Въпреки критичната позиция на повечето лекари, здравните центрове, предлагащи ЯМР за цяло тяло все пак лансират услугата за „пациенти, които нямат никакви симптоми“, с особен фокус върху такива, които имат генетична предразположеност или т. нар. фамилна анамнеза.

Интерпретиране на резултатите

За тези, които са решили да се подложат на ЯМР сканиране, без да са насочени от лекар и без да имат смущаваща симптоматика, е много важно интерпретирането на резултатите от теста, подчертава д-р Дъбард-Голт. Това трябва да се прави от медик, който е способен да вземе предвид целия здравен профил на човека. Голяма част от тази детайлност се губи, когато някой прави тест по собствено усмотрение, казва лекарката. „Имате нужда от здравен специалист, за да интерпретира резултатите“, заключава Дъбард-Голт.

Коментари по темата: „Профилактичeн ЯМР на цялото тяло – дали е въпрос само на здравна култура?”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Batezuzi 17/09/2023 12:50 Хайде сега грижи за здравето и други евроатланточески глезотии. Здравето ни е дадено за да се борим и изгорим в класовата борба за другари като ЛеЛин, Путин, Че Гевара и др.

    Да се радваме на екологично чистите автомобили с ДВГ и да демонизираме супер заърсяващите елетро автомобили. И да маршируваме под дъжда след Чернобил за да докажем че нищо друго не е така здравословно както цовецкия атом. И че всичко друго са еврогейски глезотии или световни конспирации за поробване на масите.

  2. Batezuzi

    По-скоро два пъти годишно кръвни изследвания с анализ на основните витамини и минерали плюс някои други показатели. Това трябва да даде достатъчна надежна ранна индикация за проблем на вероятно огромна част от болестите.

Коментар