ЯМР скенер на Siemens променя персонализираната медицина

Новият кинетичен сензор на Magnetom Sola улавя и коригира движенията на главата (снимка: Siemens)

Нова система за магнитно-резонансна томография на Siemens разширява възможностите на персонализираната медицина. ЯМР скенерът Magnetom Sola прилага за първи път иновативната BioMatrix технология в апарати с 1.5 тесла и с диаметър на отвора 70 см.

Siemens Healthineers представи Magnetom Sola по време на Европейския конгрес по радиология (ECR), който се провежда в момента във Виена. Компанията въведе технологията BioMatrix още миналата година със системата Magnetom Vida (3 тесла), с което я прави достъпна за много по-голям брой оператори на ЯМР и пациенти.

Технологията BioMatrix осигурява стабилни образи с високо качество на картината, като автоматично се настройва към индивидуалната анатомия и физиология на пациента и по този начин разширява възможностите на персонализираната медицина. Magnetom Sola неминуемо ще отвори пътя за системи, управлявани от изкуствен интелект, които подпомагат вземането на клинични решения, заяви д-р Кристоф Зиндел, старши вицепрезидент и генерален директор на отдел „Магнитен резонанс“ в Siemens Healthineers.

В момента Magnetom Sola преминава клинична оценка в Института по клинична радиология и ядрена медицина към Медицински факултет Манхайм на университета Хайделберг. Интегрирането на прецизната медицина в ежедневието е от съществено значение за бъдещото развитие на радиологията, казва проф. Улрике Атенбергер, заместник-директор на Института. Първоначалният опит с Magnetom Sola показва, че технологията BioMatrix значително ще подобри възпроизводимостта на сканирането и яснотата на резултатите.

Новата система Magnetom Sola ще бъде на пазара през третото тримесечие на 2018 г. (снимка: Siemens)

Magnetom Sola притежава два нови BioMatrix сензора в допълнение към респираторния. Единият е сензорът за ритъм (Beat Sensor), интегриран в новата намотка, чието предназначение е автоматично да улавя движението на сърцето, като по този начин се спестява поставянето на електроди върху кожата на пациента.

Вторият е кинетичният сензор (Kinetic Sensor) – вградена камера, която разпознава движението на главата на пациента в реално време. Движението на главата може да компрометира резултатите от неврологичните прегледи, което често изисква многократни сканирания, а това може да струва скъпо. Кинетичният сензор е предназначен да регулира ЯМР сканирането въз основа на информацията за движението на пациента в реално време, което значително намалява двигателните артефакти в образа и води до по-високо качество на диагностичното изображение, особено при по-сложни случаи.

Мускулно-скелетните прегледи, които представляват голям процент от изследванията с ядрено-магнитен резонанс, вече могат да бъдат съкратени като времетраене с до 46%. В бъдеще може да се постигне намаляване на общото време на изследването, благодарение на използването на изкуствен интелект за автоматизиране на рутинните задачи. Magnetom Sola ще бъде на пазара през третото тримесечие на 2018 г.

Коментар