Преносим ЯМР изследва тенисистите още на корта

Някои травми остават неоткрити в ранния си етап, защото не причиняват дискомфорт (снимка: CC0 Public Domain)

Тенисистите често имат проблеми с китките, най-вече заради травми на хрущяла. Първоначално подобни проблеми остават скрити, защото не проявяват каквито и да е симптоми. Нова система за преносим ядрено-магнитен резонанс, превозван като микробус, е проектирана да посещава местата на тенис-турнирите и да помага навреме да се забележат подобни травми още на корта, преди да станат сериозни.

Прототипът на устройството е създаден от екип от японския университет в Цукуба, ръководен от проф. Ясухико Терада. Предназначен е да служи като преносима, по-бърза, по-практична и по-евтина алтернатива на изпращането на спортистите в болници.

Това всъщност е модифицирана версия на съществуваща мобилна машина за ЯМР, която е разработена от Терада и неговите колеги за откриване на наранявания на лакътя, свързани с играта на бейзбол. Заедно с включването на по-добър метод за магнитно екраниране, който осигурява изображения с по-високо качество, новата версия е забележителна и с това, че вече се захранва и от преносим генератор. Подобрението означава, че потребителите няма да търсят електрозахранване на място.

При тестването на технологията учените са закарали микробуса до школа по тенис, където са сканирали китките на трениращите момчета и момичета на възраст от 8 до 18 години. Установено е, че няколко от децата несъзнателно развиват травми на хрущяла на китката, въпреки че не изпитват никакъв дискомфорт или загуба на сръчност.

Надеждата на спортния свят сега е, че машината скоро ще може да се използва за редовна проверка на тенисистите още по кортовете, улавяйки нараняванията достатъчно рано, за да могат да бъдат лекувани, преди да станат прекалено проблематични.

Терада пък планира да разработи ЯМР версии за използване и в други спортове, изобразявайки стави като глезен или коляно. Изследването на компанията е публикувано в научното списание Magnetic Resonance in Medical Sciences.

Коментар