Япония ще гони пълно 5G покритие до края на 2030 г.

Разширяването на 5G покритието в градовете е приоритет за мобилните оператори (снимка: CC0 Public Domain)

Правителството на Япония очаква 5G покритието в страната да обхване 99% от населението до края на фискалната 2030 година, съобщи Japan Times. Министър-председателят Фумио Кишида обяви тази цел на заседание на правителствен панел, който обсъди инициативата „нация – дигитална градина“, насочена към съживяване на регионалните икономики чрез използване на цифрови технологии.

Кишида каза също, че правителството ще направи оптичните комуникационни мрежи достъпни за 99,9% от домакинствата в Япония до края на фискалната 2027 г. Наред с това членовете на панела постигнаха споразумение да насърчат няколко компании да работят съвместно за изграждане на 5G и оптични мрежи в по-слабо населени райони, където частните оператори не осигуряват покритие.

Мобилните оператори в Япония дадоха приоритет на разширяването на мрежите си в градските райони след пускането на 5G през 2020 г. Въпреки това само 30% от населението има достъп до новата технология в момента.

Според доклада, японското правителство има планове да задели допълнителни 5G честоти на операторите, за да увеличат покритието на 5G мрежите си. Правителството също така възнамерява да предложи субсидии за инсталиране на базови станции във високопланински райони и отдалечени острови в Япония.

Ключова стратегия за постигане на добро 5G покритие ще бъде използването на споделена инфраструктура – тенденция, характерна за японския пазар, която и други страни се опитват да приложат. При нея инсталирането и поддържането на базовите станции се извършва от един оператор, а след това клетката се използва „под наем“ от телекомите.

Коментар