Японците: бъдещето е на споделената инфраструктура

Бъдещето на мрежовите комуникации е в споделената инфраструктура, според японците
(снимка: CC0 Public Domain)

Японските телекомуникационни оператори JTower и NTT Docomo сключиха споразумение за предприемане на стъпки с цел насърчаване на споделянето на инфраструктура. Става дума за съществуващите клетъчни кули на NTT Docomo.

Договорът ще позволи на компаниите да сключат сделка, при която 6002 телекомуникационни кули, собственост на мобилния оператор NTT Docomo, ще бъдат продадени на JTower. След това NTT Docomo ще „ползва под наем” тези кули от JTower.

„JTower позиционира закупуването на съществуващи кули, собственост на телекомуникационни компании, и насърчаване споделянето на инфраструктура чрез привличане на нови наематели за тези кули”, посочи фирмата. В изявлението се казва, че това е една от ключовите стратегии за растеж. „Сделката значително ще разшири нашата бизнес-основа като оператор на споделени кули”, гласи официалното съобщение.

Изглежда японските фирми виждат бъдещето на мрежовите комуникации въз основа на споделената инфраструктура. JTower и Docomo заявиха, че ще продължат да укрепват сътрудничеството си в областта на споделянето на инфраструктура и ще работят за разрешаване на социални проблеми, които допринасят за телекомуникационната индустрия.

NTT Docomo започна да използва решението на JTower за споделена инфраструктура още през 2016 г., за своята 4G мрежа. Постепенно фирмата разгърна използването на тази схема в цялата страна. От октомври 2020 г. компанията започна да използва вътрешно-сградни 5G модули „под наем” – по времето, когато JTower инсталира такива модули в сградите на градската управа на Токио като първото решение за 5G споделяне на инфраструктура в Япония.

Наред с това фирмата започна да използва „интелигентни” стълбове в района на Ниши-Шиндзюку на Токио. И двете компании заявиха, че са продължили да насърчават използването на споделена инфраструктура чрез тези дейности.

От друга страна, през октомври 2021 г. японският мобилен оператор Rakuten Mobile и JTower започнаха партньорство с цел споделяне на инфраструктура във вътрешна и външна среда. Съгласно условията на сделката, двете компании ще споделят оборудване и кули, за да стимулират развитието на 4G и 5G мрежи в Япония.

JTower отбеляза, че използването на споделена инфраструктура позволява развитието на мрежите в кратки периоди от време и на много по-ниска цена в сравнение с това, което се случва, когато всеки оператор на мобилна мрежа инсталира сам собствени мрежови системи. Това е особено валидно в слабо населените селски и отдалечени райони, но също така важи и за новото поколение „смарт-стълбове” в градската среда.

Коментар