Япония готви данъчни стимули за местни 5G разработки

Япония ще се опита да навакса изоставането от Китай в 5G технологиите
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското правителство одобри законопроект за подкрепа на местните компании в разработката на сигурни 5G мобилни мрежи и технологии за дронове, на фона на нарастващата тревога сред политиците в Токио от влиянието на Китай в 5G, съобщи Ройтерс.

Законопроектът ще предостави на компаниите, които развиват модерните технологии, достъп до заеми с ниска лихва от финансови институции, свързани с правителството, ако техните планове отговарят на стандартите за киберсигурност.

Компаниите, които внедряват 5G технологиите, също могат да получат данъчни облекчения, ако отговарят на стандартите, определени от правителството, според законопроекта. Правителството ще внесе документа в парламента с намерението да приложи закона още това лято.

САЩ водят кампания срещу Huawei, за която Вашингтон предупреди, че може да шпионира клиенти в полза на Пекин. Компанията многократно отрече тези твърдения. САЩ и някои съюзници, включително Австралия, вече изключиха Huawei от плановете за 5G, докато други, като Великобритания, допуснаха ограничена роля на компанията в проектите.

През декември миналата година Япония обяви данъчни мерки, насочени към насърчаване на компаниите да харчат наличните си пари в стартъпи и за други инвестиции, за да стимулират забавящата се икономика, като същевременно помагат на фирмите да се конкурират с Китай в 5G технологията.

Коментари по темата: „Япония готви данъчни стимули за местни 5G разработки”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    облекчения – o.блок-чейн.ия

Коментар