Пространствен звук подобрява разговорите в Microsoft Teams

Потребителите на Teams получават подобрение под формата на пространствен звук
(снимка: Microsoft)

Microsoft внедри пространствена аудио технология в клиентското приложение Teams за операционни системи Windows и macOS. Подобрението създава усещане, че сте в една и съща стая с участниците във видеоконференции. Все още обаче не е налична поддръжка за Bluetooth слушалки.

Компанията съобщи, че е завършила тестването и внедряването на функцията Spatial Audio в Teams. Технологията, напомняща FaceTime от Apple, прави гласовете на участниците в разговора по-раздалечени, създавайки усещане за тяхното физическо местоположение в пространството.

Пространственото аудио в Teams улеснява потребителите да следят кой говори, особено когато няколко души говорят едновременно, казват от Microsoft. Новата функция също така намалява умората при среща и когнитивното натоварване.

Има обаче ограничение: функцията все още не работи с Bluetooth хедсети. Безжичният стандарт не се поддържа, поради ограничения на протокола. Необходимо е устройство със стерео възможности, като слушалки с кабел или лаптоп.

Технологията LE Audio е в начален стадий на разработка. Някои слушалки от Samsung, Sony, OnePlus, EarFun вече я поддържат. През май Windows 11 също добави поддръжка на Bluetooth LE, така че пространственото аудио в Teams може да започне да работи с някои безжични слушалки през следващите месеци.

Въвеждането на пространствено аудио в Microsoft Teams е важна стъпка за подобряване на качеството на конферентната връзка, правейки я по-оживена и удобна. Очаква се LE Audio да стане по-широко достъпна през есента, но засега потребителите на Teams трябва да се справят без пълна поддръжка на безжични устройства.

Коментар