Google обогати AI търсенето с видео и качествени връзки

Търсенето с изкуствен интелект ще предложи по-релевантни и полезни резултати
(снимка:CC0 Public Domain)

Търсачката Google Search Generative Experience (SGE), базирана на изкуствен интелект, получи нова полезна функция: вече показва изображения и видеоклипове. Тестерите, които са активирали SGE в Search Labs, ще видят повече мултимедийно съдържание в обобщението над основните резултати от търсенето. 

Google работи, за да ускори показването на новото поле в резултатите от търсенето и връзките в него да станат по-информативни, съобщи The Verge. Функцията SGE засега остава експериментална, но Google вярва, че това е търсенето на бъдещето – и също така е доста сложен продукт, който трябва да бъде направен правилно.

Компанията се опитва не само да намери връзки към подходящи страници за потребителя – нейната AI платформата се стреми да синтезира и въз основа на този синтез да генерира актуален, надежден и полезен отговор.

Видеото е полезен инструмент: присъствието на YouTube става все по-забележимо, системата предоставя връзки към необходимите глави или фрагменти от видеото, помагайки на потребителите да получат отговори на въпроси като: „Защо моята сушилня издава такъв звук?”.

Също толкова важен елемент е контекстът на връзките в резултатите от търсенето с AI. Сега до връзките към статиите Google показва датите на тяхното публикуване, което помага да се оцени уместността на информацията от тези страници.

Най-голямото предизвикателство за търсачката е балансирането на самостоятелно търсене с директни отговори на потребителски въпроси.

И накрая, важен аспект е скоростта на системата: генеративните AI чатботове подготвят отговори за няколко секунди, докато уеб търсенето трябва да реагира незабавно. В същото време потребителите на SGE се оплакват от много бавната работа на функцията, но компанията възнамерява да я направи по-бърза.

Коментар