Индия по пътя на протекционизма: ограничава вноса на компютри

Индия се кани да произвежда електроника за 300 млрд. долара годишно към 2026 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Успехът на Индия в изграждането на локални предприятия за смартфони стимулира властите да приложат придобития опит и в производството на таблети, лаптопи, сървъри и настолни компютри. За целта правителството въвежда протекционистични мерки.

Занапред вносът на компютри и таблети в страната ще бъде разрешен само със специален лиценз, който няма да е толкова лесен за получаване. Според плана на правителството, това ще позволи на националната индустрия да се развива в правилната посока.

През второто тримесечие обемът на вноса на електронни устройства в Индия се е увеличил с 6,25%, в сравнение със същия период на миналата година, възлизайки на $19,7 млрд., отбелязва Ройтерс. Електрониката формира от 7 до 10% от стоките, внасяни в Индия, като годишният ѝ обем се оценява на около $60 млрд.

От друга страна, таблетите, лаптопите и настолните компютри представляват не повече от 1,5% от индийския внос през миналата година, но половината от продуктите в тази категория са закупени от Китай. През 2022 г. индийските фирми са произвели смартфони на стойност 38 милиарда долара, докато производството на таблети и лаптопи се оценява на 4 милиарда долара.

Очевидно индийските власти очакват сглобяването на таблети, лаптопи и компютри в страната да получи допълнителен стимул за развитие на фона на забранителните мерки, както се случи със смартфоните преди няколко години. До 2026 г. Индия очаква да премине към годишно производство на електронни устройства на стойност 300 милиарда долара, но без таблети, лаптопи и компютри тази цел ще бъде трудно постижима.

Ако забранителните мерки в областта на вноса могат да действат като „тояга“, то „морковът“ е програма за субсидиране на производството на електронни устройства в Индия, по която компаниите ще получат достъп до общо до 2,1 милиарда долара от държавата за изграждане на специализирани предприятия. Желаещите да получат субсидии могат да кандидатстват до 30 август тази година.

Коментари по темата: „Индия по пътя на протекционизма: ограничава вноса на компютри”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Бре ти да видиш. А къде са сега червеног_зите “екеспертЕ” да ни обянсят какво било пазарна икономика и свободни пазари.

Коментар