Приеха окончателната спецификация на PCIe 6.0

Широко разпространеният в компютрите интерфейс PCI получи поредна актуализация
(снимка: CC0 Public Domain)

Експертната група PCI-SIG, която отговаря за разработването на PCI стандарти за трансфер на данни, прие окончателните спецификации на новия интерфейс PCIe 6.0 – това става по-малко от три години след одобрението на настоящия стандарт PCIe 5.0.

PCIe 6.0 е следваща стъпка в еволюцията на интерфейсите за високопроизводителни изчислителни системи (HPC), центрове за данни, AI и машинно обучение, автомобилостроене, интернет на нещата, военни и космически разработки.

PCI-SIG набляга на три ключови характеристики на стандарта PCIe 6.0:

Удвояване на честотната лента спрямо PCIe 5.0 – от 32 на 64 GT/s (гигатранзакции в секунда). В конфигурация от 16 PCIe 5.0 ленти се доставят до 256 GB информация в секунда;

Използване на кодиране, което се базира на блок за управление на потока (Flit) с фиксиран размер. Това позволява прилагане на опростена система за корекция на грешки с ниска латентност (FEC), схема за предаване с импулсно-амплитудна модулация (PAM4) и алгоритъм CRC (Cyclic redundancy check) за целостта на данните, без да се засяга латентността;

Обратна съвместимост с всички предишни поколения PCIe стандарти.

Скоростните характеристики на различните генерации PCIe интерфейси
(източник: PCI-SIG)

Очаква се първите комерсиални продукти, базирани на стандарта PCIe 6.0, да излязат на пазара от производителите на устройства през 2023-2024 г.

Коментар