Пазарът на труда е пред големи трансформации

Отношенията между компаниите и техните служители претърпяват радикална промяна
(снимка: CC0 Public Domain)

Промените в начина на работа, отключени от пандемията в последните две години, ще доведат до големи трансформации на пазара на труда, сочи нов доклад на HR компанията Adecco Group. Очертават се няколко водещи тенденции, които ще оформят работното място през 2022 година, според главния изпълнителен директор на компанията Ален Дехаз.

На първо място, пазарът на труда е засегнат силно от недостиг на таланти. Това се дължи както на по-стари процеси – като преминаването към автоматизация и дигитализация и застаряващата работна сила, така и на нови фактори като зеленият преход, тласъкът към висше образование вместо специализирана квалификация още в средното образование и несъответствието между образованието и нуждите на бизнеса.

Други фактори, които допълнително утежниха ситуацията през последните 24 месеца, са възпрепятстването на мобилността на талантите след затваряне на физическите граници. В резултат, много държави се сблъскаха с непропорционално голям брой работници, които се пенсионират по-рано и/или напускат работата си.

И накрая, самият вирус повлия на недостига на таланти, засягайки здравето на хората и способността или желанието да се върнат на работното място. Това е една от причините хибридният модел на работа да остане тук през 2022 г. и след това, категоричен е Ален Дехаз.

Зеленият преход, в частност, вече е факт и икономиките по света ще бъдат засегнати от промяната с идея за по-устойчиво бъдеще. Не е ясно как този преход може да се случи по справедлив начин за хората. Социалното и околната среда трябва да се обединят, вместо да се разглеждат като два отделни стълба. Необходим е подход, ориентиран към човека, към смекчаване и адаптиране към изменението на климата и приоритет на инвестициите в хората, което ще гарантира, че зеленият преход е справедлив.

С оглед на това, работодателите трябва да изготвят стратегия за правилно развитие на хората си, което включва оценка на уменията, от които самата компания ще се нуждае през следващите две до пет години, и навременната преквалификация на служителите.

Компаниите ще продължат да се променят под въздействието на дигиталната трансформация и хибридния начин на работа. Успешната дигитална трансформация съдържа два ключови елемента. Първият е трансформацията на индустрията/съответната компания и ефектът, който това има върху променената нужда от умения на служителите. Втората е въздействието, което дигитализацията оказва върху културата на една организация, например: дигитално и дистанционно набиране на персонал, въвеждане и лидерство.

Успешната дигитална трансформация означава не само изграждане на правилните инструменти, технологии и инфраструктури, но наличие на точните хора и умения за управление и работа с тях. Проучванията показват, че 68% от ръководителите на човешки ресурси в момента нямат стратегия за бъдещето на работата, докато 66% от служителите вярват, че трябва да придобият нови умения, за да останат на работа през следващите години.

По-гъвкавите и хибридни модели на работа ще останат и в бъдеще. С подходящи политики, дългосрочното им прилагане може да повиши производителността, да насърчи по-добър баланс между професионалния и личния живот и да приобщи скрита до момента група от хора, които ще се върнат към пазара на труда. Това ще помогне за справяне с проблема с недостига на таланти.

Отношенията между компаниите и техните служители претърпяват радикална промяна и става все по-трудно задържането на талантите. Служителите преосмислят какво е важно в техния трудов и личен живот, което в някои страни доведе до напускане на работа от рекорден брой хора. Тази тенденция е много по-явна в САЩ, където данните показват, че само през юли четири милиона американци са напуснали работата си.

Настоящата година ще бъде годината на надмощие на служителите над работодателите на работното място, което не се е случвало от години. Компаниите ще трябва да дадат приоритет на кариерното развитие на служителите, чрез повишаване на квалификацията и преквалификация, позволявайки гъвкави графици и хибридни модели на работа.

По време на пандемията се видя значението на социалната защита на работниците, но тя не беше еднаква за всички. Обществото трябва да осигури по-добър достъп до социална закрила на хората със свободни професии и тези, които не са на трудов договор, например.

През 2022 година правителствата и компаниите ще бъдат оценявани по начина, по който изпълняват своите публични обещания. Корпоративната съпричастност ще играе основна роля в тази нова ера. Начинът, по който лидерите разбират по-добре своята работна сила и проявяват състрадание към служителите, ще направи работния свят различен, заключава анализът.

Коментар