Щатски сенатор иска затвор за Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг си навлече гнева на щатски сенатор, заради политиката на Facebook относно поверителността (снимка: Mark Zuckerberg / Facebook)

Щатският сенатор Рон Уайдън предложи Марк Зукърбърг да изтърпи затвор, заради това, че е лъгал американските гражданите относно пропуските в политиката за поверителност на Facebook.

„Марк Зукърбърг неведнъж е лъгал американския народ за неприкосновеността на личния живот”, каза Уайдън в интервю за Willamette Week. „Мисля, че той трябва да бъде подведен под отговорност лично, което включва всичко – от финансови глоби до – и нека да подчертая това – възможност за затвор. Защото нарани много хора”.

„И между другото, има прецедент за това: при финансовите услуги, ако изпълнителните директори лъжат за финансите, те могат да бъдат подведени под отговорност лично”, допълва сенаторът.

Но бележка на редактора на Willamette Week цитира професор Тим Глисън от Университета в Орегон, според когото „вероятността от престъпни действия е доста малка”. Зукърбърг, същевременно, избегна въпроса на акционерите дали би се оттеглил като изпълнителен директор или председател на борда на директорите на Facebook.

През 2018 г. Рон Уайдън внесе законопроект за защита на данните на потребителите, който да даде право на FTC да оказва  по-силен натиск върху компаниите, които нарушават поверителността, припомня CNBC.

Според законопроекта, ръководителите на компании могат да бъдат наказвани с до 20 години затвор и глоба до 5 милиона долара.

През юли Федералната комисия по търговия на САЩ глоби Facebook с 5 милиарда долара – най-голямата наложена някога от FTC глоба срещу технологична компания, след като през март 2018 г. Комисията започна да проучва практиките за поверителност на Facebook.

FTC се съсредоточи върху мащабното нарушение, което даде достъп на Cambridge Analytics до частни данни на 87 милиона потребители на Facebook. Според FTC, Facebook е трябвало да съобщи на потребителите кога техните данни се използват от т.нар. „трети страни” .

Освен това SEC обяви, че Facebook ще плати глоба в размер на 100 милиона долара за заблуждаване на инвеститорите относно рисковете, пред които са изправени от злоупотребата с потребителски данни.

„Повече от две години публичните изявления на Facebook представят риска от злоупотреба с потребителски данни само като хипотетичен, докато Facebook знае, че „трета страна” разработчик действително е злоупотребил с потребителските данни”, заяви SEC през юли.

Коментар