Nokia обновява най-бързо софтуера на смартфоните си

Актуализирането на софтуера и сигурността на смартфоните става все по-важно, предвид удължения по-дългата им употреба (снимка: Nokia)

Близо 96% от смартфоните Nokiа, продадени от третото тримесечие на 2018 насам, вече работят с Android Pie или имат подадени ъпдейти за Android Pie, което прави марката най-бърза в света в това отношение, сочи последното изследване „Software and Security Updates: The Missing Link for Smartphones” на Counterpoint Research.

С изключение на Nokia и Lenovo, представянето на другите марки по отношение на актуализациите е слабо. Същевременно, потребителите започнаха да ползват смартфоните си по-дълго време. Те също така харчат малко по-големи суми, когато подменят своите устройства. Средното време, през което потребителите ползват един смартфон от високия клас, преди да купят ново устройство, постепенно се увеличава – на пазари като Китай, Европа и САЩ то доближава 30 месеца.

Предвид това актуализирането на софтуера и сигурността става все по-важно. „Актуализациите на операционната система и сигурността са аспект на смартфоните с Android, който получава сравнително малко внимание. При изследването на индустрията видяхме само няколко търговски марки, които се фокусират върху това. И може би защото производителите не говорят за това, информираността на потребителите също е ниска. В нашето изследване актуализациите не се появяват сред десетте характеристики, които потребителите посочват като най-важни”, коментира Питър Ричардсън, директор научни изследвания в Counterpoint Research.

Водещи производители не се фокусират върху гарантиране на редовни актуализации на операционната система и сигурността на смартфона, въпреки, че това е важно за продължителното и безопасно използване на устройствата. Много от ключовите характеристики на смартфона, в това число издръжливостта на батерията, процесор, камера и памет, са свързани с представянето на операционната система. „Ние вярваме, че актуализациите са важни за цялостното потребителско изживяване”, добави Ричърдсън.

Сред първите 10 производители на смартфони, почти 96% от смартфоните Nokia, продадени от октомври 2018 г. насам, вече работят с Android Pie или имат готови актуализации към Android Pie. Samsung следва отблизо Nokia с 89%, а Xiaomi е с 84% и се справя с пускането на пазара на смартфони от средния ценови клас с последната версия на Android, посочи Тарун Патак, заместник-директор в изследователската компания.

Според анализатора Абхилаш Кумар, устройствата с висока цена често се актуализират първи, но наличието на най-новия софтуер е също толкова важно и за продуктите от средния и ниския ценови клас. Ето защо Counterpoint Research разглежда ефективността на производителите при актуализиране на софтуера във всички ценови категории. И тук Nokia отново се откроява, тъй като най-вероятно марката бързо ще актуализира пълното си портфолио. Xiaomi и Lenovo също се нареждат високо по този показател.

Коментари по темата: „Nokia обновява най-бързо софтуера на смартфоните си”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    потвърждавам от личен опит

Коментар