Вируси криптомайнери атакуват все по-често устройства на Apple

Криптомайнерите отнемат ресурс на компютрите и забавят работата им (снимка: CCO Public Domain)

Броят на кибератаките с програми за скрит добив на криптовалути е нараснал с 29% през първото тримесечие, в сравнение с предходните три месеца, сочат данни на компанията за сигурност McAfee.

Най-често скритите атаки с криптомайнери са извършвани на устройства с Windows и такива на Apple. Доскоро операционните системи macOS и iOS бяха защитени от вируси от този тип, но хакерите се научиха как да създават програми, които заобикалят всички ограничения и остават скрити в системния регистър.

Дори опитни потребители не винаги могат да открият подозрителна активност на своите устройства, казват експертите от McAfee. Нещо повече, вируси като CookieMiner за macOS не само добиват криптовалута без знанието на собствениците на компютри, но и крадат лични данни веднага след инсталирането.

Както крайни потребители, така и компании страдат от вирусите криптомайнери. Бизнесът, в частност, не търпи директни материални щети, но работата на компютърните системи може да се забави значително, поради заетия от вирусите ресурс.

Според друга компания за сигурност, SonicWall, през първата половина на 2019 г. в света са извършени 52,4 милиона кибератаки с вируси за добив на криптовалута. Това е с 9% повече, отколкото за същия период на миналата година.

Коментари по темата: „Вируси криптомайнери атакуват все по-често устройства на Apple”

добавете коментар...

  1. Незнаещ

    Как да видя системните регистри в mac os?!

Коментар