SSD ще изместят HDD в бизнеса при две условия

Разликата в цените между корпоративните SSD и HDD все още се измерва в пъти (снимка: CCO Public Domain)

Поради нарастващата популярност на полупроводниковите дискове (SSD), анализаторите очакват значителен спад в доставките на твърди дискове (HDD) през 2019 г. За предстоящата рецесия предупреждава японската компания Nidec, която контролира около 85% от двигателите за твърди дискове.

Компаниите ще започват да купуват по-често SSD-та вместо твърди дискове по две причини – ако първите са пет пъти по-евтини или ако са по-евтини от HDD. С тази прогноза се ангажира Аарон Рейкерс, анализатор от Wells Fargo Aaron Rakers.

Той цитира данни от изследователските компании IDC и TrendFocus, според които разликата в цените (за 1TB) между корпоративните SSD и близките линии HDD e станала 9-кратна през второто тримесечие на 2019 г., в сравнение с 18 пъти през четвъртото тримесечие на 2017 г.

SSD устройствата стават по-евтини и увеличават капацитета си, което се улеснява от преминаването към нови технологии като QLC (4 бита на клетка) и PLC (5 бита на клетка). В допълнение, плътността на полупроводниковите дискове расте, поради увеличаване на броя на слоевете. Засега най-търсени са 64-слойните устройства, но си пробиват път също и SSD-та с 96 и 128 слоя.

Аарон Рейкърс очаква Seagate, Toshiba и Western Digital да регистрират спад в бизнеса с твърди дискове през 2020 г. В частност, Seagate, която е по-малко заинтересована от продажбата на SSD-та, в сравнение с конкурентите, ще пострада най-силно.

По-рано TrendForce прогнозира, че от 2017 г., когато цените за SSD дисковете достигнаха максимум, най-популярните модели с капацитет 128, 256 и 512GB поевтиняха с над 50% и тенденцията на спад в цените продължава.

Според експертите, средната договорна цена на 512GB и 1TB SSD дискове може да падне под 10 цента за 1GB до края на 2019 г., което ще бъде рекордно намаление. Ако това се случи, 512GB SSD дискове ще надминат 128GB моделите по популярност.

Също така, по-ниските цени ще допринесат за по-нататъшното разпространение на SSD дисковете и изтласкването на традиционните твърди дискове от пазара на преносими компютри. Според TrendForce, през 2018 г. делът на лаптопите, оборудвани със SSD, надхвърля 50%. През 2019 г. степента на навлизане на SSD в лаптопите може да достигне 60-65%.

През второто тримесечие на 2019 г. на световния пазар са доставени 64,38 милиона SSD устройства, от които 56,85 милиона се отнасят към категорията на клиентските, съобщава TrendFocus. Ръстът в продажбите на тримесечна база е 18,8%, а общият капацитет на доставените устройства се е увеличил с 26,7%.

Коментари по темата: „SSD ще изместят HDD в бизнеса при две условия”

добавете коментар...

  1. :)

    Ъъъъъ, в нашите дейта центрове SSD-тата отдавна изместиха HDD-тата. Вторите ги ползваме само за бекъп.

Коментар