Ноутбуци с гъвкави дисплеи – най-рано след две години

Intel изследва възможностите за използване на гъвкави дисплеи в ноутбуците (източник: CCO Public Domain)

След като няколко компании представиха смартфони с гъвкави дисплеи, на дневен ред е въпросът кога на пазара ще се появят и подобни ноутбуци. Според представител на Intel, цитиран от Nikkei Asian Review, това ще стане най-рано след две години.

„Сега сме в началото на пътя и се опитваме да разберем възможностите и ограниченията на технологията [с гъвкави дисплеи]“, казва Джошуа Нюман, директор на Intel по мобилни иновации. Според него, Intel вижда потенциал в сгъващите се дисплеи, тъй като те могат да дадат нови възможности на потребителите.

В момента компанията изследва тези възможности, като се опитва да разбере как точно може да използва гъвкавите дисплеи в ноутбуците. В същото време Нюман отбелязва, че ще са необходими минимум две години за създаване на надежден лаптоп с гъвкав екран.

Intel изследва възможностите за приложение на гъвкави екрани съвместно с големи производители на дисплеи като LG Display, BOE Technology Group, Sharp и Samsung Display.

Докато ползата от гъвкавите екрани при смартфоните е явна, то при ноутбуците смисълът от подобна технология не е толкова очевиден. Пред Intel стои задачата не само да проектира надежден гъвкав ноутбук, но и да обясни на потребителите за какво могат да използват иновацията.

За самата Intel ноутбукът с гъвкав дисплей е необходим, за да даде на индустрията и потребителите нещо ново, извън рамките на традиционните РС, търсенето на които продължава да намалява. Така компанията може да насърчи продажбите на нови компютри и респ. на собствените си процесори.

Коментар