САЩ ще следят всеки износ на лаптопи с AI чипове в Китай

Лаптопите с AI чипове ще подлежат на допълнителен контрол от властите на САЩ при износ в Китай (снимка: CC0 Public Domain)

Преносимите компютри, изнасяни в Китай, може да бъдат подложени на преглед за всеки отделен случай, поради вградените в тях чипове за изкуствен интелект. В края на март Бюрото за промишленост и сигурност на САЩ (BIS) към Министерството на търговията (DOC) въведе допълнителен експортен контрол.

Според Федералния регистър на правителството на САЩ, тази наредба от 166 страници служи като допълнение, корекция и разяснение към двете основни забрани за контрол на износа на чипове, издадени съответно на 7 октомври 2022 г. и 17 октомври 2023 г. Допълнителният контрол върху износа трябва да влезе в сила на 4 април 2024 г., твърди публикация на Digitimes.

Наскоро Ройтерс разкри подробности за новите разпоредби, качени от BIS във Федералния регистър. В документа BIS посочва, че в момента разпоредбите са във фаза на разяснение, преразглеждане и събиране на обратна връзка. Подчертава се, че всички „коментари за ревизии, корекции и разяснения в това правило трябва да бъдат получени от BIS не по-късно от 29 април 2024 г.”.

Целта на новите разпоредби, според Ройтерс, е да затрудни Китай да получи усъвършенствани AI чипове от САЩ. В бъдеще ограниченията за износ на чипове за Китай ще се прилагат и за преносими компютри, оборудвани с AI чипове, подлежащи на контрол.

Но дали с преминаване от „извънредни разрешителни” към „преглед за всеки отделен случай” за преносими компютри с вградени усъвършенствани AI чипове се разширява забраната за износ на лаптопи от висок клас? В отговор DOC подчертава, че последните издания на добавки и актуализации имат за цел да повишат прозрачността и предвидимостта на разпоредбите за контрол на износа. Новите мерки трябва да помогнат на износителите, производителите и крайните потребители да си изяснят и спазват разпоредбите за контрол на износа.

Чрез тези актуализации и разяснения BIS се надява да осигури ефективно прилагане на мерките за контрол на износа, като същевременно намали ненужните ограничения върху съвместимите сделки.

Между октомври 2022 г. и октомври 2023 г. BIS издаде две вълни от мерки за контрол на износа по отношение на модерни полупроводникови чипове и компютърно оборудване за Китай. Изданието на забраната от 2023 г. продължи разпоредбите за контрол на износа от 2022 г., обхващайки както продуктите, така и източниците.

От една страна, забраната ограничи потока от продукти с усъвършенствани чипове до корпоративни субекти в определени страни и региони като Китай. От друга страна, тя ограничи подкрепата на американските компании за организиране на модерно производство на чипове в Китай.

В резултат на това Nvidia, AMD, Intel и други производители останаха само с няколко графични процесора и AI чипове от висок клас, които могат да бъдат изнесени в Китай. Дори графичните карти от висок клас за игри като RTX 4090 са изправени пред ограничения. В отговор производителите пуснаха версии с намалени спецификации на AI чипове специално за Китай, за да продължат да обслужват китайския пазар.

Междувременно се появиха информации, че подземни фабрики в Китай премахват AI GPU от преносими компютри от висок клас, за да изграждат изчислителни AI инфраструктури. Цитирайки министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо, CNBC посочи, че на Китай не може да се позволи да получи най-сложните, модерни и мощни AI чипове, тъй като това представлява заплаха за националната сигурност.

Преди това Раймондо разкри, че не изключва преразглеждане и обявяване на нови разпоредби за контрол на износа поне веднъж годишно. Въпреки че втората забрана беше издадена преди малко повече от 5 месеца, през октомври 2023 г., индустрията вече се натъкна на много сиви зони, където разпоредбите са неясни. Докато индустрията изучава новия документ от 166 страници, BIS също предостави обяснения и разяснения по конкретни казуси, повдигнати от играчи в индустрията.

Изчислено е, че на юридическите екипи ще са необходими 5 до 7 дни, за да анализират промените в този документ на BIS. Въпреки това, докато официалната забрана през 2023 г. изключи повечето потребителски чипове, използвани в преносими компютри, смартфони и устройства за игри, новите разпоредби разширят обхвата на забраните към преносими компютри, оборудвани с AI чипове от висок клас.

Въпреки че регулирането на преносимите компютри, изнасяни в Китай, все още изисква допълнителни разяснения, от новоиздадената добавка EAR744.23(d) изглежда, че правителството на САЩ ще приеме политика на преглед за всеки отделен случай на продукти от висок клас с AI чипове за износ в Китай, вкл. технически нива, идентичности на клиенти и планове за съответствие.

Кои преносими компютри с вградени AI чипове ще бъдат допълнително регулирани? Това е нещо, което все още трябва да бъде изяснено от индустрията. По отношение на политиката за „преглед на всеки отделен случай”, бюрото заяви, че целта на тази мярка е да осигури гъвкавост на BIS, за да прецени дали да разреши износа въз основа на конкретни ситуации и потенциални рискове.

BIS може да гарантира, че мерките за контрол на износа могат ефективно да предотвратят неправилния трансфер на чувствителни технологии, като същевременно улесняват съвместимата търговия при подходящи обстоятелства.

Коментар