САЩ отказват H-1B виза на всеки четвърти

Броят на чужденците, които успяха да получат H-1B виза през 2018 г., е намалял с 9% (източник: CCO Public Domain)

Около една четвърт (24%) от чужденците, кандидатствали за виза H-1B, която им дава право да работят в САЩ, са получили отказ през миналата година, съобщи The Mercury News. Това е почти двойно повече, в сравнение с 2017 г., когато процентът на отказите бе само 13%, и най-висок процент в цялата история на H-1B визите.

Анализаторите обясняват ситуацията с усилията на президента Доналд Тръмп да „върне работните места на американците”. Новите мерки са засегнали главно компаниите за ИТ аутсорсинг, но не и интернет гиганти като Facebook и Google.

През 2012 г. нивото на отказите за H-1B визи падна до 5% и се запази около този процент до 2016 г. Отказите обаче се повишиха рязко през 2018 г., в резултат на политиката на Доналд Тръмп „купувай американско и наемай американци” и реформата в условията за получаване на работни визи.

Според Сара Пиърс, анализатор в Института за миграционна политика във Вашингтон, последните статистически данни от президентската администрация показват, че усилията на Тръмп дават плодове. Общият брой на чужденците, които успяха да получат H-1B виза през 2018 г., е намалял с 9%.

Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) не разкрива подробна статистика за причините, поради които на чужденците са отказани H-1B визи. Но според неин представител, това е резултат от „затягане на мерките за откриване и предотвратяване на измами” – по-специално, разработената през 2017 г. нова програма за инспекция на работодателите.

H-1B е виза, която позволява на американските компании да наемат чуждестранни експерти, включително програмисти, за срок до шест години. Годишната квота е 85 хиляди. Кандидатът не може сам да кандидатства за H-1B, това трябва да направи работодателят.

H-1B е популярна виза, защото се получава по-лесно от имигрантската. Критиците на програмите за заетост с H-1B визи обаче смятат, че възможността за получаване на такава виза подтиква технологичните компании да заменят американските служители с чужденци, на които могат да плащат по-малки заплати.

Коментар