Революцията на сгъваемите телефони – ще има да почакаме

Смартфоните с огъващи се дисплеи не успяха да направят революция в индустрията
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Десетки хора споделят тъжни истории за внезапния край на сгъваемите си телефони. Един сътрудник на Reddit наскоро даже написа, че чисто новото им устройство се счупило в рамките на…. пет часа.

Сгъваемите телефони бяха представени пред света с фанфари през пролетта на 2019 г. Още преди това имаше много коментари, големи очаквания, разгорещени анализи. Очакваше се сгъваемият смартфон да е устройството, което ще съживи пазара, ще направи телефоните по-привлекателни, ще остави в историята обикновения монолитен смартфон.



Най-много усилия – и шум – вдигнаха Huawei и Samsung. Появиха се и незнайни дотогава фирми, които показаха същия тип устройство и същото качество, като например Royole. Но Apple си замълча.

Началото

В центъра на Барселона, в огромна временна постройка с размер на самолетен хангар, под силна музика и ярки светлини около 3000 стола бяха заети от журналисти. Отзад бяха сгъчкани фотографите. На сцената костюмиран мениджър показваше сгъваем телефон и фотоапаратите щракаха оглушително. После някой попита за цената. Човекът с костюма каза: 2299 евро.  Залата избухна.

В дните на MWC 2019 имаше и предвидено време за близки срещи на журналистите с новите устройства. Представителите на медиите влизаха, след предварително записване, в малки зали, само по няколко души. Китайци обикаляха наоколо, обикновено бяха повече от журналистите в стаята. Някой от тях подаваше тестов модел с почти треперещи ръце. Не беше разрешено да „се разцъква“ много, времето беше само няколко минути, колкото за снимки. Едно-две сгъвания и в тихата зала се чуваше скриптенето от прегъването на сгъваемия дисплей.

Несъстоялата се революция

В следващите години нещата уж се подобриха, а сгъваемите телефони станаха постоянна част от офертите за мобилни устройства. Е, най-продаваните модели все пак не са сгъваеми.

Революцията на сгъваемия телефон така и не се състоя. Поне досега. Samsung казва, че е продал почти 10 милиона сгъваеми телефона през 2021 г. През същата година Apple е продавала по няколко десетки милиона iPhone всяко тримесечие, според компанията за потребителски данни Statista (например, 49,26 милиона през второто тримесечие). Така че сгъваемите телефони все още са много малка част от мултимилиардната смартфон индустрия.

„Не съм виждал много счупени сгъваеми телефони“, казва Бен Ууд, анализатор от CCS Insight. Той посочва изследванията, според които хората използват смартфоните си все по-дълго. „Когато хората държат телефоните си в продължение на три-четири години, те искат телефони, които да издържат по-дълго“.



Опитният наблюдател на индустрията е уверен, че новите сгъваеми телефони вероятно ще имат по-дълъг живот. Производителите, казва Ууд, трябва да направят нещо различно, ако искат да се конкурират с „товарния влак“ – силен продукт, какъвто е iPhone на Apple. „Всички имаме ли нужда от сгъваем телефон? Абсолютно не. Определено е за хора, които искат нещо, което изглежда различно“.

Симпатичен, но проблемен

Телефонът, който се сгъва хоризонтално в по-компактно, квадратно устройство, със сигурност е по-симпатичен за носене в по-малки джобове – или дори при липса на джобове като цяло. Това го прави особено симпатичен на дамите. Разбира се, подходящ е за дамските дрехи с традиционно малобройните джобове по тях.

Сгъваемият смартфон често става тема за начало на разговор между непознати на най-невероятни места. Това е очарователно.

Но тези аргументи не са достатъчни човек да даде огромна сума за устройство с очаквано кратък живот. А наред със склонността да се повреждат на мястото на сгъването има и друго неудобство. Лъскавата му обвивка е много хлъзгава – повечето хора често го изпускат. И това рано или късно дава негативно отражение.

Разбира се, сгъваемите телефони могат и да се поправят. Това си има цена. А тя може да е неколкостотин евро. Солидна цена за ремонт, нали?



Технически проблеми, кратък живот, скъп ремонт – не звучи много убедително за покупка. Това е особено важно сега, в период на икономическа криза, когато инфлационният натиск кара хората да преосмислят разходите си. Фактор са и съображенията за околната среда.

Времето за използване на единично устройство нараства: хората сменят телефоните си през все по-дълъг интервал. Не само това, но искат и да могат да поправят повредените си джаджи при разумни условия. Искат дори да могат да поправят телефоните си саморъчно.

Обикновен телефон или смесена реалност

На фона на подобна картина не е странно, че революцията на сгъваемите телефони не се сбъдна. Тези, които са си купили сгъваем телефон и той се е повредил, обичайно избират да се върнат към „стар“ тип обикновен смартфон. Може да не е толкова привлекателен за очите и да не става за тема за начало на разговор, но работи стабилно и надеждно достатъчно дълго.



Е, големите имена в този бизнес ще трябва да поработят по-усърдно, за да ни убедят да си купим сгъваем телефон. Може би все пак някой ден дългоочакваната революция ще се сбъдне? Или пък не. Може би ще скочим направо от смартфона към очилата за смесена реалност.

Коментари по темата: „Революцията на сгъваемите телефони – ще има да почакаме”

добавете коментар...

  1. Георги Георгиев

    Много ги разбираш нещата! Когато си купиш такъв телефон, тогава коментирай!

  2. Веселин

    От статията разбрах, че автора иска да каже, че е по-добре да се купи по-скъпия iPhone, отколкото революционните сгъваеми модели на Samsung.
    Демек не искайте революция, купувайте един и същ телефон всяка година.

  3. Иван Тодоров

    От цялата статия, това което стана ясно е, че Apple скоро няма да покажат сгъваем телефон 🙂

  4. Българин

    Това няма почти никакво практическо приложение. Основно е маркетингово и за “газария”.

Коментар