„Български клъстер телекомуникации” проведе финалната конференция в изпълнение на проект „БКТ Старт”

bct-logos

На 7 март 2014 г. в Хотел Метрополитен, зала „Мадрид” се проведе конференция на тема: „Информационните и комуникационни технологии в основата на конкурентоспособността на клъстерите”. Конференцията бе организирана от сдружение „Български клъстер телекомуникации” (БКТ) в изпълнение на проект № BG161PO003-2.4.01-0033-С0001 „БКТ Старт”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет на Република България.

Конференцията беше открита официално от г-н Петър Белев – член на УС на „Български клъстер телекомуникации” и управител на фирма „Мултиплекс” ЕООД, член на БКТ

Конференцията беше открита официално от г-н Петър Белев – член на УС на „Български клъстер телекомуникации” и управител на фирма „Мултиплекс” ЕООД, член на БКТ

В конференцията взеха участие фирмите членки на БКТ, представители на клъстери от „Асоциацията на бизнес клъстерите” (АБК), ESI Center Bulgaria, Сдружение Бизнес Агенция – Варна и др. Целта на конференцията беше да се представи БКТ, както и проекта „БКТ Старт” пред участниците в конференцията от една страна, а от друга – да се представят информационните и комуникационни технологии като двигател в развитието на клъстерите и различните индустрии. Чрез тази конференция се установиха контакти между фирмите и клъстерите от различните индустрии, а също така и с различни организации, имащи отношение към клъстерните процеси.

Конференцията беше открита официално от г-н Петър Белев – член на УС на „Български клъстер телекомуникации” и управител на фирма „Мултиплекс” ЕООД, член на БКТ. Г-н Белев започна своето изказване с кратко представяне на БКТ, като представи членовете в клъстера, неговата мисия и визия. Сред основните цели на БКТ са подкрепата на научно-изследователската дейност и иновациите, повишаване на конкурентоспособността на продуктите и услугите сред членовете на БКТ, създаване на  позитивен публичен интерес към сектор „Телекомуникации” и др. Той разкри и предимствата на клъстера, а именно комплексното портфолио от решения и специфично ноу-хау в сферата на телекомуникациите, както и висококвалифицирания персонал във фирмите членки. Добавена стойност в клъстера носят и тесните взаимоотношения с образователни институти и научно-изследователски звена.

Петър Белев представи и проекта, в рамките на който се организира конференцията – проект № BG161PO003-2.4.01-С0001 „БКТ Старт” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, Схема BG161PO003-2.4.01 – „Подкрепа за развитието на клъстерите в България”. Договорът по проекта е сключен на 12.03.2013г., като първоначалната му продължителност е 12 месеца, но чрез допълнително споразумение проектът ще продължи 18 месеца. Дейностите, залегнали в проекта БКТ Старт, целят създаване на основни предпоставки за бъдещото развитие на организацията, посредством изграждане на административен екип на клъстера, който ежедневно да работи за развитието и постигането на основните цели на организацията; увеличаване на доверието, комуникацията и сътрудничеството между членовете; популяризиране на БКТ и увеличаване на членската маса, интернационализация на клъстера.

Г-н Ангел Милев, координатор на мрежата EEN България към Фондация „Приложни изследвания и комуникации”, представи програмата „Хоризонт” 2020 – рамковата програма на ЕС за изследвания и иновации за периода 2014-2020. В следващите 7 години програмата ще е основен финансов инструмент за изпълнение на стратегията Европа 2020, „Съюз за иновации и Европейското изследователско пространство”. Хоризонт 2020 обхващаща три различни предходни инициативи/програми – това са Седма рамкова програма (FP7), иновационната част от Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP), Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Фокусът на програмата попада върху иновациите или т.нар. върхова наука (Excellent science), индустриално лидерство  (Industrial Leadership) и социални предизвикателства (Societal Challenges).

Приоритетна ос 2 ще подпомага развитието на технологии, подкрепящи иновациите в различни сектори, включително ИКТ и космос. Хоризонт 2020 ще има силен фокус върху развитието на индустриалните възможности на Европа в областта на Ключовите технологии (KET) с бюджет от € 5894 млн. Това включва: микро и нано електроника, фотоника, нанотехнологии, нови материали, биотехнологии, нови производства и обработки.

Проектът CLOUD (Clusters Orientation towards Up-to-date technologies and models for common Development)  беше представен от координатора Борислава Иванова, Сдружение Бизнес Агенция – Варна. Изпълнението на проекта стартира през октомври 2012г. и в консорциума участват 11 партньора от 11 държави (Австрия, България, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина и Албания), като България е представена от Сдружение Бизнес Агенция Варна.

Целта на проекта е да се създаде транснационална платформа за обмен на оперативни дейности за управление на клъстери в страните участнички в проекта, чрез насърчаване на развитието на иновациите и потенциал за активиране сред МСП от Югоизточна Европа.

Специфичните цели на проекта са: определяне на една успешна политика за развитие на клъстери, включително система за подкрепа, която е съобразена и приложена сред всички заинтересовани потребители в цяла Югоизточна Европа; създаване и използване на изчерпателен набор от инструменти за насърчаване на транснационални клъстери; дейности за насърчаване и подобряване на използването на иновациите в рамките на клъстерите, както на равнището на отделни малки и средни предприятия, така и на клъстера като цяло, и по-специално включва прилагането на иновации.

Г-н Ивайло Георгиев, ЕСИ Център Източна Европа, посочи примери за прилагане на успешни модели от ИТ индустрията в други индустрии. Основната мисия на ЕСИ Център Източна Европа е повишаване конкурентоспособността на страната и на региона Източна Европа чрез трансфер на нови технологии и ноу-хау за подобряване на бизнес процесите, както и утвърждаване на Източна Европа като водещ център за усъвършенстване на фирмите и източник на съвременни технологии. Сертификацията на фирмите и организациите по световно признати стандарти като IT Mark и СММI е ключов елемент за успеха им в изключително конкурентната среда на ИТ бизнеса.

Сертификацията чрез ITcard на гражданите, крайните потребители на ИТ услугите, е доказателство за развито Информационно общество – с развити ИТ индустрия и е-услуги, но и с граждани с доказани умения да работят с компютър и интернет. Тези стратегии и стандарти могат да бъдат приложени в различните сфери на индустрията.

Конференцията приключи с дискусия между всички участници относно ролята на ИКТ като основен двигател на конкурентоспособността на клъстерите. Бяха обсъдени и приложенията на ИКТ в различните индустрии.

Проект № BG161PO003-2.4.01-0033-C0001 (К-02-21/ 12.03.2013г.) БКТ Старт” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет на Република България.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение „Български клъстер телекомуникации” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.