Байдън подписа указ за ограничаване на хай-тек инвестициите в Китай

Няма изгледи за смекчаване на търговската война между САЩ и Китай, санкциите ескалират
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският президент Джо Байдън подписа указ, ограничаващ инвестициите на САЩ в технологичната индустрия на Китай. Документът засяга инвестициите в полупроводници и микроелектроника, квантови технологии и изкуствен интелекта.

Изпълнителната заповед подчертава, че  някои американски инвестиции могат да улеснят „развитието на чувствителни технологии и продукти в страни, които ги разработват, за да се противопоставят на способностите на Съединените щати и техните съюзници“.

„Смятам, че страните, предизвикващи безпокойство, се ангажират с всеобхватни дългосрочни стратегии, които направляват, улесняват или по друг начин подкрепят напредъка в чувствителни технологии и продукти, критични за военните, разузнавателните, наблюдателните или кибернетичните способности на такива страни“, пояснява Байдън.

Указът също така изисква инвеститорите, напускащи САЩ, да уведомят Министерството на финансите. За изпълнението на тази заповед отговаря министърът на финансите Джанет Йелън, която трябва „да идентифицира чувствителни технологии и продукти в тези категории за целите на изискването за забрана и уведомяване“.

Йелън също е натоварена със задачата да координира работата си с министъра на търговията Джина Раймондо, държавния секретар Антъни Блинкен, министъра на отбраната Лойд Остин, министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм и директора на националното разузнаване Аврил Хейнс.

Коментар