Оттеглянето на Байдън понижи акциите на TSMC

Акциите на TSMC поевтиняха с повече от 3% в понеделник сутринта като следствие от оттеглянето на Байдън от президентската надпревара в САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Котировките на тайванските технологични компании се понижиха, след като в неделя Джо Байдън обяви оттеглянето си от надпреварата за президент на САЩ, съобщи Nikkei Asian Review.

Миналата седмица динамиката на фондовия пазар до голяма степен се определяше от изявленията на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, който смяташе за неуместно да подкрепя Тайван при съществуващите условия. След като Джо Байдън отпадна от надпреварата, настроението на инвеститорите се влоши допълнително.

След откриване на търговията на фондовата борса в Тайпе, местният борсов индекс Taiex падна с 3,04%, въпреки че от началото на тази година е нараснал с почти 28%. Акциите на TSMC поевтиняха с повече от 3% тази сутрин, конкурентът UMC отбеляза подобен спад, а ASE Technology Holding регистрира спад с повече от 4%.

Най-големият разработчик на процесори в Тайван, MediaTek, също претърпя спад в котировките на ценните си книжа от над 5%.

Акциите на Foxconn на тайванската фондова борса загубиха почти 6% от цената си, до голяма степен поради специалната връзка на компанията с политическите инициативи на Доналд Тръмп, когато той беше президент на САЩ.

Като част от кампанията си за връщане на модерното производство в страната, Тръмп привлече Foxconn за изграждане на фабрика в Уисконсин, но графикът непрекъснато беше предоговарян, проектът беше редуциран и в крайна сметка не се осъществи.

Според анализатори, анкетирани от Nikkei, спадът в цените на акциите на тайванските технологични компании е причинен от повишената геополитическа несигурност по отношение на бъдещата съдба на региона.

Освен това напоследък, в резултат на бума на изкуствения интелект, котировките на много акции на компании в технологичния сектор растат твърде активно и при появата на потенциално негативни фактори се наблюдава известна корекция.

Още в началото на месеца големите институционални инвеститори започнаха да изтеглят средствата си от активите на тайвански компании, а спекулантите и частните инвеститори, които остават в играта, реагират по-остро на пазарните настроения, така че колебанията в котировките само ще се засилят.

Някои анализатори обаче са убедени, че в дългосрочен план тайванската технологична индустрия ще продължи да се развива със стабилни темпове.

Коментар