Спират пунктовете за технически прегледи без е-връзка

Всички пунктове за технически прегледи трябва да въвеждат електронно данните в системата на Автомобилна администрация (снимка: CC0 Public Domain)

От днес, 22 юли, ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на ИА „Автомобилна администрация” (ИААА), съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията.

До момента 964 пункта вече предават данните автоматично, 8 са частично свързани, а 96 все още нямат свързаност. От 00:00 часа на 21 юли въвеждането на данните от измервателните уреди – газоанализатор, димомер и спирачен стенд – ще се осъществява само автоматично по електронен път.

В пунктовете, които не са осигурили свързаност на уредите със системата, няма да може да се извършват периодични технически прегледи и да се издават документи за техническата изправност на превозните средства.

С цел повишаване качеството на техническите прегледи и контрола, през октомври 2023 г. бе изменена Наредба № Н-32, с която се въвеждат новите изисквания, припомниха от министерството.

Съгласно промените, трябва да бъде инсталиран софтуер, одобрен от ИА „Автомобилна администрация”, чрез който в момента на прегледа резултатите от измерванията от уредите да се изпращат електронно в агенцията.

Коментар