5G в пристанищата дава възвръщаемост за 2 години

5G е ключовият инструмент за създаване на интелигентен порт, според експерти
(снимка: CC0 Public Domain)

Корабните пристанища могат да си върнат инвестициите в изграждането на автоматизирани системи на база 5G за по-малко от две години, твърди ново проучване, проведено от шведския доставчик Ericsson заедно с ifm electornic, немски доставчик на IoT решения. В рамките на пет години пък могат да се постигнат дори печалби: 178 процента възвръщаемост.

Двете технологични компании са изследвали комбинираното въздействие на пет основни случая на използване на Индустрия 4.0 системи в стандартен контейнерен терминал, обработващ приблизително четири милиона TEU годишно, за да стигнат до интересни изводи.

Пристанищните оператори вече не могат да се справят с Wi-Fi, Bluetooth или физически кабели. 5G е ключовият инструмент за създаване на интелигентен порт и поставяне на основите на IoT в индустриалната автоматизация. Клетъчната технология прави възможни критично важни комуникации като възможности за пренос на глас и данни. Това помага за предотвратяване на потенциални наранявания на работниците, държейки ги физически далеч от потенциалните опасности“, твърди анализът, данни от който публикува Еnterprise IoT Insights.

Пристанищните оператори имат редица предизвикателства, които трябва да решат по отношение на ефективността на работата и безопасността. Така например, недостигът на квалифицирани оператори води до забавяния в разтоварване на плавателните съдове, които чакат средно по 36 часа на док – с работещи двигатели.

Използвайки клетъчната мрежа обаче, особено в комбинация с технологии като сензори и камери, както и модули за проследяване на контейнерите, процесите могат да бъдат значително ускорени. Именно 5G комуникацията е това, което може да автоматизира и ускори дейността на кранове, превозни средства, оборудване и работници.

Спестяванията, които се постигат благодарение на ускоряването на тези дейности, могат да осигурят изплащане на новата мрежа за две години и възвръщане на 178% от инвестицията в рамките на пет години, заключава анализът.

Коментари по темата: „5G в пристанищата дава възвръщаемост за 2 години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да 5г ще хваща контеинера за ушите ще го хеликоптира на пристана

Коментар