Индустрия 4.0 – възможност и… риск за България

„Когато дойде времето на киберфизическите системи, производството ще стане толкова ефективно, че вече няма да има смисъл от аутсорсинг услугите“, казва Владимир Филипов (снимка: Bloomberg)

Индустрия 4.0 ще промени облика на българската икономика и ние като държава трябва да откликнем на новите предизвикателства, свързани с процесите на дигиталната трансформация, които не са само технологични, но и обществено значими, коментират експерти.

„Индустрия 4.0 е както възможност, така и риск за България“, заяви Владимир Филипов – основател и изпълнителен директор на NearSoft, който ще представи темата по време на отворена лекция на 9 февруари във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) заедно със специалисти от ERP Academy.

„Индустрия 4.0 ще революционизира цялото общество и ще има ефект върху икономиката, върху образованието, както и върху самата политика. Когато дойде времето на киберфизическите системи, производството ще стане толкова ефективно, че вече няма да има смисъл от аутсорсинг услугите“, каза още Филипов.

По неговите думи, за да бъде осъществен по-плавен преход и събраните знания да бъдат използвани в позитивна посока, страната ни трябва да се съсредоточи от износ на услуги към износ на софтуерни продукти.

През последните няколко Владимир Филипов се занимава усилено с популяризиране на Индустрия 4.0 в България, като участва и активно в подготовката на стратегия и концепция за Индустрия 4.0 към Министерство на икономиката.

Управляваната от него компания NearSoft предлага собствени продукти (МОМ4) и услуги за оперативно управление на производството (MOM/APS/MES) и дейностите по поддръжка и ремонти (CMMS/EAM). Софтуерната платформа МОМ4 поставя България сред иноваторите в Европа по отношение на Индустрия 4.0.

Предстоящата лекция на тема „Индустрия 4.0 – възможности и заплахи за България. Дигитализация на оперативните дейности“ е част от инициативата на ERP Academy за популяризиране на софтуера за управление и дигитална трансформация на бизнеса като важна тема и добра възможност за реализация на младите хора в България.

Екипът на образователната организация ръководи иновативна магистърска специалност, която е единствената специализирана програма в Европа, предлагаща обучение и широк поглед върху най-популярните ERP платформи и решения от висок клас.

Сред преподавателите в ERP магистратурата са представители на някои от най-успешните компании в сектора в България, както и консултанти от водещи международни компании, които запознават студентите с най-новото от все по-бързо набиращата скорост дигитална трансформация на бизнеса.

Коментар